Bijgewerkt: 18 mei 2021

Honderden tulpen voor het oorlogsmonument in het Broersepark

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Het Nationaal Comité 4 en 5 mei
03-05-2020

Honderden tulpen voor het oorlogsmonument in het Broersepark met de Treurende Vrouw op zondagmiddag 3 mei 2020. Het herdenken van de oorlogsslachtoffers op maandag 4 mei zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden. Iedereen wordt opgeroepen om vanuit huis te herdenken en niet de straat op te gaan of een monument te bezoeken.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het daarom mogelijk gemaakt om virtueel een bloem te leggen bij de 3.900 monumenten in heel Nederland. Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument.

Om toch echte bloemen te kunnen leggen bij de oorlogsmonumenten is Tikkie samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei het initiatief ‘Bloemen voor 4 mei’ gestart. Iedereen kan via Tikkie bloemen doneren, die op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in ons land worden neergelegd. Met de ‘Bloemen voor 4 mei’-actie brengen we 'bloemen en herdenken’ op een bijzondere manier samen. Hoe werkt de actie? Heel simpel. Vanuit de Tikkie app koop je een bosje tulpen voor € 4,50. Alle gedoneerde tulpen worden op 4 mei bij vele oorlogsmonumenten door het land gelegd. De opbrengst van deze actie gaat naar de biologische sierteeltsector. Ook kan je via de website www.bloemenvoor4mei.nl  doneren.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Honderden tulpen voor het oorlogsmonument in het Broersepark met de Treurende Vrouw op zondagmiddag 3 mei 2020. Het herdenken van de oorlogsslachtoffers op maandag 4 mei zal dit jaar in aangepaste vorm plaatsvinden ook in Amstelveen


De ontwerper van dit monument was beeldend kunstenaar Theo (Theodorus Derk) Bennes. Hij was geboren op 2 september 1903 in Amsterdam en was vanaf zijn elfde jaar een verwoed tekenaar. In 1924 ging hij naar Parijs, naar de Académie des Beaux Arts, waar hij in de avonduren lessen in schilderen volgde. Hij schilderde in de beginperiode realistische onderwerpen, maar om in zijn levensonderhoud te voorzien, werkte hij als beeldhouwer in het atelier van Jean en Joël Martel. Toen Bennes de leiding kreeg over dit atelier, stuurde hij zijn schilderwerken regelmatig naar Nederland, waar ze erg in trek waren.

In 1938 keerde Bennes terug naar Nederland en trouwde met Tjakien Frijling. Een jaar later kwam het echtpaar in Amstelveen wonen aan de Dijkgravenlaan, waar hij bleef schilderen, zijn classicistische periode. Deze schilderijen vond hij later vreselijk en vernietigde ze na een grote expositie.

Rond 1960 maakte Bennes het herdenkingsmonument bij de ingang van het Broersepark vanaf de Amsterdamseweg. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Tevens maakte hij meerdere werken die in Amstelveen zijn geplaatst, zoals de Aalscholver, het Veulen en de Zwaan Een vrouwensculptuur in classicistische stijl stond voor het voormalige winkelcentrum in Amstelveen, maar na de renovatie van het winkelcentrum is dit beeld zoekgeraakt. Theo Bennes kreeg niet veel bekendheid, ondanks vele exposities en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Amstelveen heeft in ieder geval enkele prachtige kunstwerken van een groot kunstenaar. Hij is overleed op 1 november 1982 in Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.