Bijgewerkt: 2 december 2021

Hoe toegankelijk zijn culturele instellingen in Amstelland?

Nieuws -> Informatief

Bron: OLGA
21-09-2009

In heel Nederland vindt van 10 tot en met 16 oktober 2009 de jaarlijkse Week van de Toegankelijkheid plaats, met daarin op 15 oktober de internationale 'Dag van de Witte stok'. Er is gekozen voor het thema: 'Kunst&Cultuur'.

Tijdens deze week vragen mensen met een lichamelijke/zintuiglijke/psychische beperking of chronische ziekte aandacht voor hun (on)mogelijkheden om deel te nemen aan de samenleving.

Iedereen moet plezier kunnen beleven aan kunst en cultuur. In de Week van de Toegankelijkheid worden diverse acties en evenementen georganiseerd om aandacht te vragen voor deze problematiek. De toegankelijkheid van kunst is namelijk niet altijd vanzelfsprekend. Was het maar heel gewoon om:  1. naar het toilet te kunnen gaan, ook al ben je instabiel;

  2. samen naar theater of concertzaal te gaan al ben je slechthorend, omdat er een ringleiding is;

  3. zelfstandig naar de bibliotheek of een museum te gaan, al gebruik je een rolstoel, omdat het gebouw en de informatie bereikbaar zijn;

  4. deel te nemen aan een toneelvereniging, dansgroep of schilderlessen, al heb je minder energie of een verstandelijke beperking, of gewoon omdat groepsgenoten rekening met je houden;

  5. samen naar de film te gaan al ben je blind, omdat er audiodescriptie is.


Olga Amstelveen
(OLGA - 2009)

Uitnodiging naar de Week van de Toegankelijkheid 2009 in Amstelveen


Het Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland (OLGA) inventariseert voorafgaand aan de Week van de Toegankelijkheid tijdens een schouwestafette de fysieke en mentale toegankelijkheid van culturele instellingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte.

Aan de hand van een schouwlijst die is opgesteld door het programma VCP (Versterking Cliënten Positie) gaan OLGA-vrijwilligers zelf ervaren hoe (on)toegankelijk de culturele instellingen in hun gemeente zijn. Dit gebeurt met medewerking van wethouders en beleidsmakers van de verschillende gemeenten.

In september 2009 vinden de schouwen plaats in de gemeenten Ouder-Amstel, Amstelveen, Uithoorn en Aalsmeer. De culturele instellingen zijn aangeschreven. De resultaten van deze schouw worden tijdens een feestelijke bijeenkomst op dinsdagmiddag 13 oktober 2009 gepresenteerd in de kleine zaal van de Schouwburg van Amstelveen. Het programma begint om 14 uur. De presentatie wordt verzorgd door Peter Maarsen van RTV-NH. De afsluiting is rond 16 uur met een hapje en een drankje.

Niet alleen de uitkomsten van onze schouwestafette zijn interessant. Ook de indrukwekkende documentaire van Rudi van Dantzig ‘De getekende huid’ zal velen aanspreken. De getekende huid is een korte choreografie van Rudi van Dantzig, gemaakt op uitnodiging van theatergroep Diagonaal - een uniek Nederlands gezelschap waarin acteurs met een lichamelijke handicap samenwerken met niet-gehandicapte acteurs. Eén van de grote verdiensten van de theatergroep is haar eigenzinnige werkwijze met bewegingstheater. In een documentaire die voorafgaat aan de choreografie wordt het repetitieproces van De getekende huid gevolgd.

De acteurs hebben met de artistieke leider van Diagonaal, Joke Menssink, een methode ontwikkeld waarmee zij hun handicap hebben weten te analyseren. Deze methode gaat ervan uit dat iedere acteur die een handicap heeft een individuele, verborgen manier heeft gevonden om zich te manifesteren. De fragmenten van de repetities maken de kijker getuige van een onbevangen proces. Om in de woorden van Rudi van Dantzig te spreken: "Van stukken die bijna altijd gebaseerd zijn op vorm van lichamelijke virtuositeit - het klassieke ballet - naar de haiku van de wereld van uiterste beperking, de lichamelijke handicap". Bent u geïnteresseerd? Kom dan vooral naar de Schouwburg in Amstelveen op 13 oktober 2009. U kunt zich per mail aanmelden: info@olga-amstelland.nl

OLGA?

OLGA staat voor Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland. De organisatie behartigt de belangen van mensen met een fysieke en/of zintuigelijke beperking, (waaronder beperkingen als gevolg van een chronische ziekte) in de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Ouder Amstel en Uithoorn. Website: OLGA-AmstellandAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS