Bijgewerkt: 29 maart 2024

Het lezersteam is winnaar van de Grote Geschiedenisquiz 2015

Nieuws -> Informatief

Bron: NTR
14-05-2015

De 14de editie van de Grote Geschiedenisquiz is gewonnen door het lezersteam. Vier teams van min-of-meer bekende Nederlanders, journalisten, acteurs, satirici en politici, hadden zich via De Kleine Geschiedenisquiz gekwalificeerd maar konden toch niet op tegen de kennis van het team van lezers dat zich gekwalificeerd had via de schriftelijke voorronde van Historisch Nieuwsblad, NPOGeschiedenis.nl en NRC Handelsblad.

Voor de veertiende keer organiseerden NTR en VPRO samen met Historisch Nieuwsblad - en dit jaar voor het eerst met NRC Handelsblad - deze kennisquiz. Ook dit jaar kwam de quiz vanuit de Pieterskerk in Leiden. Het team satirici met Patrick Nederkoorn, Diederik Smit en Oscar Kocken bleef het langst in de race. In de finaleronde lukte het hen alleen niet meer wat eerder wel lukte: terugkomen van een achterstand. Het lezersteam met Miel Groten, Monique Lammers en René van de Kraats was de satirici van meet af aan te snel af. Bij de eerste vraag over de opstand van Parijzenaren in 1871 namen de lezers de leiding in de finaleronde om die vervolgens niet meer uit handen te geven.

De eerste ronde met meerkeuzevragen was bijzonder spannend. Vooral, omdat het RTL-team met Roderick Veelo, Jaap van Deurzen en Geert Gordijn lange tijd op de derde plaats stond, voldoende voor kwalificatie voor de tweede ronde. Maar de satirici gaven, in tegenstelling tot RTL, het juiste antwoord op de vraag over de herkomst van het Britse volkslied en kwamen daarmee op gelijke hoogte met RTL. Daarna gaf het team van RTL, in tegenstelling tot het team van de satirici, ook niet het juiste antwoord op de vraag over wat er met het puin van Rotterdam gebeurd was na het bombardement op 14 mei 1940 (antwoord: hiermee werd onder meer de Schie gedempt). Door dit antwoord namen de satirici de derde plaats over. Het team van D66 lag lang op kop, maar uiteindelijk wonnen de lezers deze ronde.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Kluvers - 2015)

De 14de editie van de Grote Geschiedenisquiz is gewonnen door het lezersteam: Miel Groten, Monique Lammers en René van de Kraats. De leden van het winnende team krijgen een historische reis van drie dagen georganiseerd door het reisbureau Historizon


Geen van de teams wist, dat het aantal mensen dat Oost-Duitsland verliet tot aan de bouw van de muur in 1961 2,7 miljoen was. Aan het einde van deze eerste ronde vielen twee teams af: het team Welkom bij de Romeinen/Welkom in de Gouden Eeuw met acteurs Lies Visschedijk, Niek Barendsen en Anniek Pheifer redde het niet. En het RTL-team, dat de weekfinale van de Kleine Geschiedenisquiz zo overtuigend had weten te winnen, moest ook na ronde één al afscheid nemen. 

In de tweede ronde toonden zowel het lezersteam als de satirici en D66 veel te weten. De eerste vraag over welke andere oorlog naast de Tachtigjarige Oorlog eindigde met de Vrede van Westfalen werd dan ook door alle teams goed beantwoord: de Dertigjarige Oorlog. De vraag over de opening van McDonalds in Moskou in 1990 hadden alle teams fout, ook al dachten de satirici even, dat ze het goede antwoord gegeven hadden.

Het team van D66 met Jan Paternotte, Jeanet van der Laan en Paul van Meenen hoorde van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet dat hun antwoord Joodse Kunst op de vraag over Entartete Kunst in München werd afgekeurd. En dat terwijl de andere twee teams wel het juiste antwoord hadden. Uiteindelijk verloor D66 de tweede ronde met één punt verschil ten opzichte van de satirici.

In die finale nam het lezersteam al snel afstand van de satirici. Hier bleken de lezers overtuigend sneller en ook beter. En zo werden ook dit jaar de “lezers” bekroond met de eer van grootste geschiedeniskenner 2015 en een historische reis.

De Grote Geschiedenisquiz werd ook dit jaar samengesteld door redacteuren van Andere Tijden (NTR/VPRO), Historisch Nieuwsblad en - dit jaar voor het eerst - NRC Handelsblad, aangevuld met de bedenker van de Grote Geschiedenisquiz, historicus Willem Melching. De vakjury was als vanouds: juryvoorzitter en auteur Nelleke Noordervliet, historicus Hans Blom en historicus Gert Oostindie. De presentatie was, net als voorgaande jaren, in handen van Joost Karhof. Kijkers konden zich ook dit jaar meten met de kandidaten van de Grote Geschiedenisquiz. Via live.npogeschiedenis.nl konden zij tot aan de finaleronde meespelen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.