Bijgewerkt: 18 juni 2024

Het contract ombouw van de Amstelveenlijn is ondertekend

Nieuws ->

Bron: Vervoersregio Amsterdam/Gemeente Amstelveen/Amstelveenweb
21-03-2017

VITAL wordt de hoofdaannemer voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn. Deze aannemerscombinatie realiseert tussen 2017 en 2020 de ombouw van sneltramlijn 51 tot een hoogwaardige tramverbinding tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk. Pieter Litjens (VVD), wethouder openbaar vervoer van Vervoerregio Amsterdam en vertegenwoordigers van VITAL tekenden op maandagmiddag 20 maart 2017 het contract op het hoofdkantoor van de Vervoerregio aan de Jodenbreestraat 25 in Amsterdam. Het is een samenwerkingsverband van 15 gemeenten op het gebied van verkeer en openbaar vervoer.

Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Vlnr.: De ondertekenaars van het contract vlnr.: Jeroen Bonekamp directeur van Van Hattum en Blankevoort, Jan Vos directeur VolkerRail, Pieter Litjens (VVD) wethouder Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam en helemaal rechts Jaap Verhoeff financieel directeur van Van Hattum en Blankevoort


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Vlnr.: De ondertekenaars van het contract nu met Jeroen Brandes wethouder Verkeer van Amstelveen (links)


De belangstelling van de pers voor de persconferentie na de ondertekening van de documenten was niet zo groot, want slechts drie journalisten uit Amstelveen kwamen naar het hoofdkantoor van de Vervoerregio Amsterdam om een Power Point presentatie te bekijken en de verhalen van de vier aanwezige heren aan te horen. Waar de dames en heren van AT5, RTVNH, RTV-Amstelveen, de BBC, Euronews en van Al Jazeera waren is ons niet bekend, maar het was één van de meest relaxte persconferenties die wij ooit meemaakten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jan Smit (r), opdrachtleider van de Amstelveenlijn bij de Vervoerregio Amsterdam verwelkomt alle aanwezigen en geeft een korte uitleg over het project. Achter hem zitten Mark Boerma, projectleider van de Amstelveenlijn van de gemeente Amstelveen en Arjan van Rijn omgevingsmanager van de gemeente Amstelveen


Jan Smit, opdrachtleider van de Amstelveenlijn bij de Vervoerregio Amsterdam, Felix Paleari contractmanager project Ombouw Amstelveenlijn bij Metro en Tram van de gemeente Amsterdam, Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Vervoer van de gemeente Amstelveen en Michiel Roohé projectmanager bij VolkerInfra zaten aan de tafel en ongeveer drie kwartier lang hebben ze over het buitengewone project dat in 2019 begint in Amstelveen verteld.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Michiel Roohé projectmanager bij VolkerInfra vertelt over de technische aspecten van het project ombouw van de AmstelveenlijnIn eerdere plannen zou deze vanaf zomer 2018 tot de Ouderkerkerlaan gaan rijden. VITAL weet ook de oost-westverbinding bij kruispunt Sportlaan tijdens de bouw in stand te houden. Dit is mogelijk door het kruispunt Sportlaan volledig verdiept aan te leggen in plaats van half-verdiept. Een oplossing, waarmee ook tegemoet gekomen wordt aan een sterke wens van de omgeving. Het wegverkeer heeft eveneens baat bij de plannen van VITAL, doordat twee keer twee rijbanen in beide richtingen op de Beneluxbaan behouden kunnen blijven tijdens de bouw. Dat er hinder zal zijn, is onontkoombaar, maar met deze en nog meer maatregelen beperkt VITAL de hinder voor omgeving, wegverkeer en openbaar vervoer zoveel mogelijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Felix Paleari contractmanager project Ombouw Amstelveenlijn bij Metro en Tram van de gemeente Amsterdam geeft uitleg door middel van een Power Point presentatie


Portefeuillehouder Pieter Litjens gaf aan, dat het een bijzonder moment is voor Vervoerregio Amsterdam. 'De ombouw van de Amstelveenlijn is de eerste aanbesteding, waarbij we opdrachtgever zijn voor een dergelijk groot infrastructureel project. Wij zijn zeer tevreden met de aanbieding die er nu ligt en zien het als een goede kwaliteitsimpuls aan het openbaar vervoer in deze regio.'

Ook de Amstelveense wethouder Jeroen Brandes is tevreden. 'Ik ben aangenaam verrast door de aanpak van VITAL. Doordat ze in staat zijn de bouwperiode aanzienlijk te verkorten, zal de overlast tijdens de bouw voor de omwonenden en de reizigers aanzienlijk minder zijn dan we eerst hadden verwacht. En voor de definitieve situatie zie ik het als een hele mooie bonus, dat de kruising Sportlaan volledig verdiept wordt aangelegd in plaats van half-verdiept. Voor het vervolg blijft uiteraard het betrekken van omwonenden cruciaal.' Tot slot vindt de afronding van het project plaats in het eerste kwartaal van 2021.

De aanbesteding voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn startte in januari 2016, in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en begeleid door Metro en Tram van Gemeente Amsterdam. De aanbestedingsprocedure was gericht op het selecteren van de aanbieding met de beste prijs/kwaliteitverhouding. VITAL kwam hier als beste uit de bus. De aanneemsom bedraagt 135,95 miljoen euro.

De vernieuwing van de Amstelveenlijn is noodzakelijk, omdat de huidige lijn 51 niet meer voldoet. De trams zijn vaak overvol, het materieel is oud en toe aan vervanging, en de lijn is storingsgevoelig. Het doel van de vernieuwing is het realiseren van een betrouwbare, snelle, veilige en comfortabele tramverbinding. Belangrijke onderdelen hiervan zijn vernieuwing van de infrastructuur, de aanleg van drie ongelijkvloerse kruispunten en een opstelterrein in Amstelveen en het realiseren van vijftien nieuwe haltes.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Felix Paleari volgt de positieve uitspraak van wethouder Jeroen Brandes over het project


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Verkeer is zichtbaar opgelucht dat alle formaliteiten van de planning en de financiering van het project achter de rug zijn en het contract is door alle betrokkenen goedgekeurd


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Impressie van het kruispunt Zonnestein


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Impressie van halte Kronenburg


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Impressie van halte Onderuit


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Ballast vervangen met een kettinghor. De kettinghor is een spoor-onderhoudsmachine die gebruikt wordt bij het onderhouden van het ballastbed van de bovenbouw van spoorweg


Foto Amstelveen
(Bron Vervoerregio Amsterdam - 2017)

Tekening van de VITALtonde. Het is eigenlijk een ellipsvormig rotonde en de naam is bedacht door de ondernemers zelf


Jeroen Brandes (PvdA) wethouder Vervoer informeert de leden van de gemeenteraad van Amstelveen in verband met de ondertekening van het contract van de verbouwing van de Amstelveenlijn op maandagmiddag 20 maart 2017 in Amsterdam:

'Geachte leden van de gemeenteraad,

Zoals ik u in de raadsbrief van 2 maart 2017 heb aangekondigd is op maandag 20 maart 2017 het contract ondertekend voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn door Pieter Litjens, portefeuillehouder openbaar vervoer van Vervoerregio Amsterdam, en vertegenwoordigers van VITAL, de hoofdaannemer. VITAL is een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS.

Ik ben verheugd u te kunnen melden, dat VITAL in zijn aanbieding een breed pallet aan project specifieke en slimme oplossingen heeft verwerkt. Ik wil u alvast een aantal van deze oplossingen kort presenteren.

•          Door de werkwijze van VITAL hoeft pas begin 2019 gestart te worden met de grootschalige werkzaamheden voor het ongelijkvloers maken van de kruispunten Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan. Hierdoor blijft sneltram 51 tot maart 2019 rijden tot Westwijk. In eerdere plannen zou deze vanaf zomer 2018 tot Ouderkerkerlaan gaan rijden.

•          VITAL weet ook de oost-westverbinding bij kruispunt Sportlaan tijdens de bouw in stand te houden. Dit is mogelijk door het kruispunt Sportlaan volledig verdiept aan te leggen in plaats van half-verdiept. Een bonus waarmee tegemoet gekomen wordt aan een sterke wens van de omgeving en de gemeenteraad.

•          Het wegverkeer heeft ook baat bij de plannen van VITAL, doordat twee keer twee rijbanen op de Beneluxbaan behouden kunnen blijven. Dat er hinder zal zijn, is onontkoombaar, maar met deze en nog meer maatregelen beperkt VITAL de hinder voor omgeving, wegverkeer en openbaar vervoer zoveel mogelijk.

VITAL voert in 2017 en 2018 voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het verwijderen van groen en het verleggen van kabels en leidingen. Begin 2019 starten grootschalige werkzaamheden op de drie kruispunten. De piekperiode van de gehele vernieuwing (infrastructuur, haltes en kruispunten) valt in de zomer van 2019. Tot maart 2019 rijdt de huidige lijn 51 en wordt daarna – tot aan het einde van de vernieuwing –  vervangen door een tijdelijke buslijn (tram 5 blijft rijden). In de loop van 2020 start het testen van de vernieuwde Amstelveenlijn. Eind 2020 gaat de Amstelveenlijn weer in gebruik.Aanbesteding. De aanbesteding voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn startte in januari 2016, in opdracht van Vervoerregio Amsterdam en begeleid door Metro en Tram van Gemeente Amsterdam. De aanbestedingsprocedure was gericht op het selecteren van de aanbieding met de beste prijs/kwaliteitverhouding. VITAL kwam hier als beste uit de bus, met als prijskaartje een aanneemsom van 135,95 miljoen euro.

In de raadssessie van maandag 20 maart 2017, van 18.30 tot 19.30 uur, hebben de medewerkers van de Vervoerregio en de Dienst Metro en Tram een presentatie gegeven over de consequenties van de aanpak van VITAL voor de vernieuwing van de Amstelveenlijn.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Brandes wethouderAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.