Bijgewerkt: 24 juli 2024

Het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie gestapt

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
31-01-2020

Gezamenlijke persverklaring van president Von der Leyen van de Europese Commissie met president Sassoli van het EU Parlement en president Michel van de Europese Raad over de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari 2020:

'Controle tegen levering'. Gisteren, toen we in Bazoches (Frankrijk) waren, was er inderdaad een heel mooi citaat van Jean Monnet, die zei: 'Ik ben niet pessimistisch, ik ben niet optimistisch, ik ben vastbesloten.' Ik denk dat het heel goed samengaat met ons drieën. We zijn niet optimistisch, we zijn niet pessimistisch, we zijn vastberaden. Het was een heel goed toevluchtsoord gisteren in Bazoches. We hebben inderdaad de genoemde zaken besproken, vooral ook de digitalisering en de Europese Green Deal.

We weten dat digitalisering sowieso gebeurt, dus we moeten het benutten en vormgeven. We zijn ervan overtuigd dat technologiesoevereiniteit consistent is met een open markt. En het betekent concurrentievermogen opbouwen met onze waarden erin verankerd. Hetzelfde geldt voor de Europese Green Deal. We hebben de Europese Green Deal besproken als onze nieuwe groeistrategie voor concurrerende duurzaamheid. Europa is koploper in dit onderwerp, en het is niet alleen ons Europese mobilisatieproject, maar het vereist ook dat Europa voorop loopt als een mondiale autoriteit.Daarom dachten we dat we heel goed weten dat als de zon morgen opkomt, een nieuw hoofdstuk voor onze Unie van 27 zal beginnen. En daarmee komt er een kans van één generatie om ervoor te zorgen dat Europa het voortouw neemt bij deze twee dubbele ecologische en digitale transformaties. Inderdaad, morgen is bijna een halve eeuw van het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie voorbij. Toen het VK toetrad - ik zat nog op school - waren we 6 lidstaten. Morgen zullen we 27 lidstaten zijn.

Gedurende al die jaren - 47 plus jaren - heeft onze Unie een politieke impuls gekregen en is zij een mondiale economische grootmacht geworden. Onze ervaring heeft ons geleerd dat kracht niet in een geweldig isolement ligt, maar in onze unieke Unie. Nergens anders ter wereld kun je 27 landen van 440 miljoen mensen vinden, die 24 verschillende talen spreken, op elkaar vertrouwen, samenwerken, samenleven. Dit is niet toevallig of toevallig. Dit is gebaseerd op eeuwen van gedeelde geschiedenis, decennia van gedeelde ervaring en een vastberadenheid en vertrouwen om onze gemeenschappelijke toekomst samen vorm te geven.

Laat er geen twijfel over bestaan: de uitdagingen, waarmee Europa wordt geconfronteerd, en de kansen die het kan aangrijpen, zijn door de Brexit niet veranderd. Het is de klimaatverandering en de Europese Green Deal. Het loopt voorop in de digitale revolutie. Het beheert migratie op een effectieve en humane manier. Het bouwt wereldwijd sterke samenwerkingsverbanden op. En als onderdeel hiervan willen we de best mogelijke relatie met het Verenigd Koninkrijk hebben. Maar het zal nooit zo goed zijn als lidmaatschap.

Et oui, lundi, nous ouvrirons une nouvelle page de notre histoire. La Commission présentera sa proposition pour les négociations. Nous voulons le meilleur partenariat possible avec le Royaume-Uni. Mais il est clair qu'il y aura toujours une différence. Appartenir à l'Union européenne compte. L'Union fait la force.

Und deshalb ist der Tag morgen kein Ende, sondern er ist ein Anfang. Die nächsten Monate sind entscheidend für das künftige Verhältnis zwischen der Europäischen Union und dem Vereinigten Königreich. Wir wollen mit unseren britischen Freunden die engstmögliche Partnerschaft. Und gleichzeitig ist natürlich auch klar, dass Europa ganz entschlossen seine Interessen verteidigen wird. Großbritannien wird jetzt ein Drittstaat sein.

Und für alle Drittstaaten gilt: Nur wer die Regeln des Binnenmarktes anerkennt, kann auch den vollen Nutzen des gemeinsamen Marktes ziehen. Wir wollen gute Nachbarn sein, wir wollen gute Freunde sein. Und als gute Freunde können wir auch hart und fair verhandeln, weil wir ja eben einen ganz großen Fundus an Gemeinsamkeiten haben.

Wir gehen in die Verhandlungen in dem Geist, dass wir Fairness und Berechenbarkeit für unsere Wirtschaft möchten. Wir wollen Sicherheit für unsere Menschen. Und wir wollen, dass für die jungen Menschen auf beiden Seiten des Kanals so viel Studienaustausch und gemeinsame Forschungsprojekte wie irgend möglich machbar sind. Und in anderen Worten: Wir gehen in diese Verhandlungen in einem Geist, dass alte Freunde einen neuen Anfang suchen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.