Bijgewerkt: 2 maart 2024

Het Veiligheidsinformatieknooppunt bevat een schat aan info

Nieuws -> Informatief

Bron: Digitale Overheid
04-12-2017

Gemeenten beheren een schat aan informatie in hun basisregistraties. Daar kunnen ze meer meedoen, bijvoorbeeld fraude opsporen en ondermijnende criminaliteit, zoals drugshandel tegengaan - meldt de Digitale Overheid in een bericht. De gemeente Breda ontwikkelde daarvoor het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK). Andere gemeenten haken aan. Esther Voeten, informatiemanager bij de gemeente Breda, vertelt in een artikel op iBestuur over het Veiligheidsinformatieknooppunt, afgekort tot VIK. Ze omschrijft VIK als een ‘business intelligence-concept’, dat data uit basisregistraties combineert en analyseert.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2017)

Het Veiligheidsinformatieknooppunt gebruikt nu zes basisregistraties, maar kan uitgebreid worden naar alle Nederlandse basisregistraties en naar alle 388 gemeenten in Nederland


‘De bedoeling van VIK is, dat de overheid binnen de regels van de privacywetgeving gegevens uit de basisregistraties gebruikt om maatschappelijke problematiek aan te pakken. ‘Vooralsnog gebruikt VIK gegevens uit een aantal basisregistraties: gegevens over personen (BRP), adressen en gebouwen (BAG), de waarde van onroerende zaken (WOZ), bedrijven (NHR) en eigendomsrelaties (BRK). Het analyseert deze gegevens en visualiseert deze in de vorm van een netwerk, zodat relaties tussen personen en objecten (zoals gebouwen) duidelijk worden.

Samen met andere gemeenten. VIK is onderwerp van een zogeheten praktijkbeproeving via de Pilotstarter van KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten), waarin meer gemeenten dit concept onderzoeken en gebruiken. Voeten: ‘We willen als gemeenten graag van elkaar leren en delen wat we hebben. Daarom heb ik VIK aangemeld bij de Pilotstarter.’ VIK gebruikt nu zes basisregistraties, maar kan uitgebreid worden naar alle Nederlandse basisregistraties. En naar alle gemeenten. Omdat het gegevens gebruikt uit basisregistraties, waar elke gemeente toegang tot heeft, is het goed schaalbaar. Lees verder: Knooppunten en het Stelsel van Basisregistraties Het VIK-concept moet ertoe leiden, dat eigen (bestuurlijke) wettelijke taken effectiever en efficiënter worden uitgevoerd. Daardoor verbetert de bestuurlijke bijdrage aan de aanpak van maatschappelijke veiligheidsvraagstukken, bijvoorbeeld, waar het gaat om ondermijning.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.