Bijgewerkt: 22 juli 2024

Het Russische EpiVacCorona vaccin is 100% doeltreffend

Nieuws -> Informatief

Bron: Rospotrebnadzor Press/RIVM/Sputniknews
19-01-2021

EpiVacCorona is een coronavirus vaccine ontwikkeld door het Vector Instituut net buiten de Russische stad Novosibirsk. De immunologische werkzaamheid van de inoculatie (overenting van bacteriën) met het Russische coronavirus EpiVacCorona bedraagt 100 % op basis van de resultaten van de eerste en tweede fase van klinische proeven, volgens de Federale Dienst voor Toezicht op de Bescherming van de Rechten van de Mens en het Welzijn van de Mens (Rospotrebnadzor) – meldt Sputniknews.com.

De EpiVacCorona inenting is ontwikkeld door het Vektor Instituut, een biologisch onderzoekscentrum in Koltsovo (Кольцово), de regio Novosibirsk, Rusland. In tegenstelling tot het eerste Russische vaccin Spoetnik V, dat een vector injectie is op basis van een menselijk adenovirus, is het nieuwe vaccin een op peptiden gebaseerd geneesmiddel, en berust het op een veelbelovend synthetisch platform. Het bestaat uit kunstmatig gesynthetiseerde korte fragmenten van virale eiwitten - peptiden - waardoor het immuunsysteem leert het virus te herkennen en vervolgens te neutraliseren.

Foto Amstelveen
(Bron Rospotrebnadzor Persbureau/TASS - 2021)

Een doos met het Russische EpiVacCorona vaccin


EpiVacCorona zal naar verwachting in januari 2021 in het burgerlijk verkeer worden gebracht, zoals blijkt uit de gegevens van het vaccinregistratiecertificaat dat in het staatsregister van geneesmiddelen is gepubliceerd.

Het Federaal Wetenschappelijk Instituut van de Staat voor Virologie en Biotechnologie 'Vector' (Вектор) van de Federale Dienst voor Toezicht op de Bescherming van de Rechten van de Mens en het Welzijn van de Mens is een van de grootste wetenschappelijke virologische en biotechnologische centra in Rusland.

De missie van het Centrum is het bieden van wetenschappelijke en praktische ondersteuning bij het tegengaan van wereldwijde besmettelijke dreigingen. Het centrum werd in 1974 opgericht en heeft een dochteronderneming - Instituut voor Medische Biotechnologie in de stad Berdsk, regio Novosibirsk.

Vandaag de dag is het fundamentele onderzoek van FBSN Vektor gericht op het verkrijgen van nieuwe wetenschappelijke kennis op het gebied van epidemiologie, moleculaire biologie, virologie, bacteriologie, genetische manipulatie, biotechnologie, ecologie en biologische veiligheid. Het toegepast onderzoek van het Centrum is gericht op de ontwikkeling van doeltreffende middelen en methoden voor de preventie, behandeling en diagnose van infectieziekten, het creëren en verbeteren van biotechnologieën voor de productie van tegenmaatregelen tegen infectieziekten.

Adenovirusinfecties worden veroorzaakt door verschillende typen adenovirussen. Het virus is van mens op mens overdraagbaar. Adenovirusinfecties kunnen verschillende symptomen veroorzaken, voornamelijk bij jonge kinderen.

Wat zijn adenovirusinfecties? Er bestaan meer dan 60 typen adenovirussen die ziekte kunnen veroorzaken bij mensen. Adenovirussen kunnen een groot aantal verschillende ziektebeelden veroorzaken, dit komt omdat het weefsel (bijv. in luchtweg of darmen) waar het virus kan binnendringen en infectie veroorzaakt verschilt per type adenovirus. Daarnaast speelt leeftijd en immuunstatus een rol in het ziektebeeld.

Ongeveer de helft van de adenovirusinfecties verloopt zonder symptomen. Het ziektebeeld is meestal mild. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn luchtwegklachten, darmklachten en oogontsteking; deze klachten kunnen ook in combinatie voorkomen. De periode van besmetting tot het ontstaan van de eerste klachten varieert van 2 tot 14 dagen, afhankelijk van het ziektebeeld. Voor luchtweginfecties is dat veelal 5-6 dagen, darminfecties 7-8 dagen en oogontsteking 8-10 dagen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.