Bijgewerkt: 18 april 2021

Het Oxford coronavirusvaccin veroorzaakt een sterke immuunrespons

Nieuws -> Informatief

Bron: University of Oxford
22-07-2020

Een team van wetenschappers van het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford en de Oxford Vaccine Group heeft de volgende stap gezet naar de ontdekking van een veilig, effectief en toegankelijk vaccin tegen het coronavirus – meldt de Universiteit van Oxford op 20 juli 2020.

De resultaten van de Fase I/II-studie die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zijn gepubliceerd, wijzen niet op een vroegtijdige bezorgdheid over de veiligheid en veroorzaken sterke immuunreacties in beide delen van het immuunsysteem. Het vaccin lokte een T-cel respons uit binnen 14 dagen na vaccinatie (witte bloedcellen die cellen geïnfecteerd met het SARS-CoV-2 virus kunnen aanvallen), en een antilichaam respons binnen 28 dagen (antilichamen zijn in staat om het virus te neutraliseren zodat het de cellen niet kan infecteren wanneer ze in eerste instantie gecontracteerd zijn).

Tijdens de studie hadden de deelnemers die het vaccin kregen detecteerbare neutraliserende antilichamen, die door onderzoekers zijn voorgesteld als belangrijk voor de bescherming, en deze reacties waren het sterkst na een boosterdosis, met 100% van het bloed van de deelnemers met neutraliserende activiteit tegen het coronavirus. De volgende stap in het bestuderen van het vaccin is het bevestigen dat het effectief kan beschermen tegen SARS-CoV-2.

'We zagen de sterkste immuunrespons bij de 10 deelnemers die twee doses van het vaccin kregen, wat aangeeft dat dit een goede strategie voor vaccinatie zou kunnen zijn', vervolgt professor Pollard. Een Britse Fase I/II studie begon in april 2020 met het testen van het Oxford coronavirusvaccin ChAdOx1 nCoV-19. Het team is in januari 2020 begonnen met de ontwikkeling van een vaccin tegen de wereldwijde dreiging van het coronavirus en heeft met een ongekende urgentie gewerkt aan een race tegen het coronavirus.Tijdens de Fase I/II studie is het vaccin geëvalueerd bij meer dan 1.000 gezonde volwassen vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar in een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Een subgroep van deze vrijwilligers (10 personen) heeft twee doses van het vaccin ontvangen. Tussen 23 april 2020 en 21 mei 2020 hebben 1077 vrijwilligers het vaccin ChAdOx1 nCoV-19 of een placebo MenACWY-vaccin ontvangen. Er waren geen ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheid in verband met ChAdOx1 nCoV-19.

De Universiteit van Oxford werkt samen met het Britse biofarmaceutische bedrijf AstraZeneca voor de verdere ontwikkeling, grootschalige productie en potentiële distributie van het Covid-19-vaccin, waarbij de plannen voor de klinische ontwikkeling en productie van het Oxford-vaccin wereldwijd worden voortgezet. Het project is verder gestimuleerd door 84 miljoen pond overheidsfinanciering om de ontwikkeling van het vaccin te helpen versnellen.

'We worden aangemoedigd door de tussentijdse gegevens van Fase I/II waaruit blijkt dat AZD1222 in staat was om een snelle antilichaam- en T-celreactie tegen SARS-CoV-2 te genereren. Hoewel er meer werk aan de winkel is, vergroten de gegevens van vandaag ons vertrouwen dat het vaccin zal werken en stellen ze ons in staat om onze plannen voor de productie van het vaccin op schaal voort te zetten voor een brede en billijke toegang over de hele wereld', zegt Mene Pangalos, Executive Vice President of BioPharmaceuticals Research and Development bij AstraZeneca.

AstraZeneca blijft zich inzetten voor een brede en rechtvaardige toegang tot het vaccin, mochten de klinische proeven in een laat stadium succesvol blijken te zijn. Tot nu toe zijn toezeggingen om meer dan 2 miljard doses van het vaccin te leveren overeengekomen met het Verenigd Koninkrijk, de VS, de Europe's Inclusive Vaccines Alliance (IVA), de Coalition for Epidemic Preparedness (CEPI), Gavi de Vaccine Alliance en het Serum Institute of India.

Business Secretary Alok Sharma zei: 'De resultaten van vandaag zijn uiterst bemoedigend en brengen ons een stap dichter bij het vinden van een succesvol vaccin om miljoenen mensen in het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld te beschermen. Gesteund door 84 miljoen pond overheidsinvesteringen voor de ontwikkeling en productie van het vaccin, is de wendbaarheid en snelheid waarmee de Universiteit van Oxford heeft gewerkt uitstekend. Ik ben erg trots op wat ze tot nu toe hebben bereikt.'

Kate Bingham, voorzitter van de UK's Vaccin Taskforce zei: 'Het Verenigd Koninkrijk heeft het geluk dat zulke uitstekende academische vernieuwers werken naast het zeer ervaren wereldwijde team van AstraZeneca. Dit partnerschap werkt aan een uitzonderlijke snelheid om de veiligheid en klinische effectiviteit van het chadox-vaccin aan te tonen in de bescherming van mensen tegen COVID-19-besmetting.'

Oxford en AstraZeneca werken samen met klinische partners over de hele wereld als onderdeel van een wereldwijd klinisch programma om het Oxford-vaccin te testen. Het wereldwijde programma bestaat uit een Fase III-studie in de VS waarbij 30.000 patiënten worden ingeschreven, een pediatrische studie en Fase III-studies in landen met een laag tot middelhoog inkomen, waaronder Brazilië en Zuid-Afrika, die al aan de gang zijn.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.