Bijgewerkt: 22 juli 2024

Het Navratri festival in Amstelveen is gehouden

Nieuws -> Informatief

Bron: Bridging the Gap / Amstelveenweb
03-10-2011

Garba en Dandiya Nacht

Op zaterdagavond 1 oktober 2011 vierden Indiase expats de zogenaamde Garba en Dandiya Nacht tijdens het 9 dagen durende Navratri festival in wijkcentrum 't Open Hof aan de Burgemeester Haspelslaan 129 in Amstelveen.

Het was een uitgelezen feestavond met veel eten en veel dansen. Hele families, vaders, moeders, grootmoeders en kinderen genoten samen en vierden, dat de Herfst is begonnen. Nav betekent 9 en Ratri betekent nachten: tijdens deze vieringen worden de negen vormen van de godin Devi gevierd.

Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Geschenken voor de godin


De Indiase mensen openden de avond met gebed, gevolgd door schenken van voedsel voor de Shiva tempel. Hierna begon de Garba en Dandiya met een vleugje Bollywood muziek. Dandiya sticks waren beschikbaar in het wijkcentrum en iedereen kon met de stokjes tikkend rondjes dansen. De sticks (dandiyas) van de dans vormen het zwaard van Durga.

Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Na het eten begint het dansfeest


Er zijn vele legendes verbonden met de opvatting van Navratri, zoals alle Indiase festivals. Ze zijn allemaal gerelateerd aan de godin Shakti (Hindoe Moeder Godin) en haar verschillende vormen. Het is één van de meest gevierde festivals van de Hindu kalender, het bezit een speciale betekenis voor de etnische groepen Gujratis en Bengalen. Men kan het zien in de ijver en vurigheid van de mensen, waarmee ze genieten van de feestelijke activiteiten van het seizoen.Dandiya en Garba Rass zijn de hoogtepunten van het festival in Gujarat, deelstaat in het westen van India, terwijl de boeren zaden zaaien, bedanken ze de Godin voor haar zegeningen en bidden voor een betere oogst. In oudere tijden werd Navratri geassocieerd met de vruchtbaarheid van Moeder Aarde die ons voedt als haar kinderen.

Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jong en oud danst samen


De eerste drie dagen van de Navratri zijn gewijd aan de godin Durga (Warrior Godin), gekleed in rood en zittend op een leeuw. Haar verschillende incarnaties - Kumari, Parvati en Kali – worden aanbeden tijdens deze dag. Zij vertegenwoordigen de drie verschillende leeftijden van de vrouw als het kind, het jonge meisje en de volwassen vrouw.

Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Veel vrouwen hebben traditionele kleding aangetrokken


Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De dandiya sticks hebben de zwaarden vervangen


In sommige gemeenschappen ondergaan mensen strenge vasten tijdens dit seizoen, dat duurt gedurende de negen dagen van Navratri. Het festival eindigt op Mahanavami. Op deze dag wordt Kanya Puja uitgevoerd. Meer informatie: Bridging the gap foundation

Diwali festival 2011 in Amstelveen

Op 22 oktober 2011 van 12.00-19.00 uur wordt op het Stadsplein in Amstelveen het Diwali feest, ook wel het lichtjesfeest genoemd, gehouden. Het is één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme. Het Stadsplein in Amstelveen wordt voor die dag omgetoverd tot een kleurrijk feestterrein.

Er wordt deze dag een afwisselend programma voor jong en oud gepresenteerd met muziek, dans, workshops en overheerlijke Indiase en Nederlandse lekkernijen. Het is een unieke kans om kennis te maken met culturele en culinaire aspecten van India, met een Nederlands tintje. Kom en beleef dit feest van 12.00 – 19.00 uur. De toegang is gratis.

Diwali festival 2011 programma:

Spectaculaire opening met Indiase Dhol drums en Dandiya dansgroep

Nederlandse dansgroep Meerse Hoppers

Dansact Madan Dans School,

Madhoeri Dans School

Surili van Dijk

Henna tattoo

Surprise act van een Indiase TV-ster!

Muzikale act door Moving Harmony

Klassieke dans uitgevoerd door Shamla Nandoe

Saxy Mr S on the saxyphone

DJ Don

Balli Kalsi op de Dhol

Drums & Bhangra Group

Dandiya Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De Diwali flyer


En nog veel meer! Om 19 uur afsluiting met een waanzinnige lasershow! Kijk voor meer info op Diwalifestival.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.