Bijgewerkt: 22 september 2023

Het Meertens Instituut organiseert een foto en filmwedstrijd

Nieuws -> Informatief

Bron: Meertens Instituut
19-08-2011

Tot welke 'wij' behoor jij? Dat is de vraag die het Meertens Instituut stelt aan het Nederlandse publiek middels een foto/filmwedstrijd. Aanleiding zijn de Maand van de Geschiedenis en Oktober Kennismaand. De wedstrijd sluit aan bij het thema van de Maand van de geschiedenis 2011: 'Ik en wij'.

Nederlanders voelen zich in meer, of mindere mate verbonden met hun land, stad, dorp en/of streek. Ajax supporters dragen met trots hun rood witte clubshirt bij een wedstrijd tegen Feyenoord, maar trekken net zo gemakkelijk een oranje shirt aan tijdens het WK voetbal. Een Volendammer vraagt op de camping in Frankrijk aan een Nederlandse buur een zaklamp te leen in plaats van een ‘skejnbatterej’. Nederlanders hebben kortom verschillende en dynamische identiteiten die elkaar soms overlappen.

Het Meertens Instituut doet onderzoek naar verschijnselen die ons alledaagse leven vormgeven. Identiteitsvorming is daarvan een belangrijk onderdeel. Het Meertens Instituut plaatst dan ook de volgende oproep:

Laat zien/horen waarom jij bij [deze regio, provincie, plaats, straat, wijk....] hoort, – of waarom juist niet! Zowel foto’s als filmpjes kunnen worden ingezonden.

groep mensen Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2011)

Tot welke 'wij' behoor jij?


Spelregels

Inzenders dienen hun foto of filmpje te voorzien van commentaar (maximaal 200 woorden), waarin ze aangeven waarom ze juist dit beeld hebben gekozen. Men kan tot 1 oktober 2011 foto’s en filmpjes insturen. Er is een publieksprijs en een juryprijs van genomineerde foto’s en filmpjes kan tussen 10 en 20 oktober via de website. De genomineerde foto’s en filmpjes worden vanaf eind oktober geëxposeerd op het Meertens Instituut. Alle informatie is te vinden op de website http://www.meertens.knaw.nl/wedstrijd

Prijzen

De twintig beste inzendingen én de foto en het filmpje, waarop door het publiek het meest wordt gestemd, worden vanaf eind oktober geëxposeerd in het Meertens Instituut in Amsterdam. Tijdens de opening van deze expositie worden ook de winnaars van de fotowedstrijd bekendgemaakt. De datum wordt in oktober bekendgemaakt via de website. Tevens zal de winnende foto prominent aanwezig zijn in het jaarverslag 2011 van het Meertens Instituut.

    Juryprijs beste foto:  € 200

    Juryprijs beste filmpje: € 200

    Publieksprijs beste foto: twee entreekaartjes Beeld en Geluid Experience

    Publieksprijs beste filmpje: twee entreekaartjes Beeld en Geluid Experience

Een deskundige jury zal de ingezonden foto’s en filmpjes beoordelen. Daarbij zal worden gelet op zeggingskracht, originaliteit, motivatie en kwaliteit.

Meertens Instituut?

Het Meertens Instituut in Amsterdam is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Op het Meertens Instituut wordt onderzoek gedaan naar taal en cultuur.

Het instituut heeft twee afdelingen: Nederlandse etnologie, gericht op in- en uitheemse culturen in Nederland en hun interactie en Variatielinguïstiek, gericht op taalstructureel, dialectologisch en sociolinguïstisch onderzoek naar taalvariatie binnen het Nederlands in Nederland, met een nadruk op grammaticale en naamkundige variatie. De onderzoeken zijn tegenwoordig vooral hedendaags georiënteerd: er wordt gezocht naar een verband met de hedendaagse samenleving en met actuele ontwikkelingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.