Bijgewerkt: 22 april 2024

Het Huttendorp De Meent in Amstelveen 2021 is geopend

Nieuws ->

Bron: Amstelveenweb.com
13-07-2021

De gemeente Amstelveen maakte op 9 juli 2021 bekend dat het traditionele Huttendorp De Meent op het grasveld tussen de flats aan de Grote Beer in Middenhoven georganiseerd mocht worden tussen 12 t/m 16 juli 2021. Op donderdag 15 juli 2021 sluit het huttendorp de bouwwerkzaamheden af, maar helaas vanwege de corona maatregelen niet met een gezamenlijk diner en een Bonte Avond. Op vrijdag 16 juli 2021 zal het dorp dan worden afgebroken en komen de parkeerplaatsen weer vrij als de pallets en toiletten zijn afgevoerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Op straat ligt een enorme berg houten pallets, dus de bouw van het huttendorp kan beginnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het houten dorp begint vorm te krijgen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Het is hard werken voor de jongens en meisjes om zelf een houten huisje te bouwen

Al meer dan 25 jaar organiseren de vrijwilligers elke eerste week van de zomervakantie de bouw van het huttendorp in Amstelveen. Hier kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar oud een week lang naar hartenlust bouwen aan hun eigen hut. Zo ook dit jaar waarbij de coronamaatregelen goed werden toegepast en de organisatoren daarbij de medewerking kregen van alle ouders. Gedurende de dag mochten er geen ouders op het veld komen, tenzij dit echt nodig was. Wel mochten ze tijdens de dag langs komen om een vergeten lunchpakketje te brengen, extra drinken, of om een kind tussentijds op te halen. De ingang werd ‘bewaakt’ en bijvoorbeeld de leden van de redactie van Amstelveenweb.com moesten zich van te voren opgeven en bij aankomst registreren. Als het tijd was om de kinderen op te halen was het toegestaan dat de ouders/grootouders wel even het veld op konden om de hut te bekijken, maar niet langer dan een paar minuten en op 1,5 meter afstand.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Vrijwilliger Rob Meltzer vertelt aan burgemeester Tjapko Poppens over de geschiedenis van het huttendorp dat in ongeveer 1996 is begonnen. Tom Botter, voorzitter van de Stichting Waardhuizen-Middenhoven volgt het verhaal

Dinsdag 13 juli 2021 bezocht Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen het Huttendorp waar ongeveer 127 kinderen bezig waren een eigen hut in elkaar te zetten. Per groepje bedachten ze hoe ze het wilden, kregen van de organisatie een huisnummer en mochten verder helemaal zelf aan de slag. Vooraf had de organisatie zeker wel honderd pallets gekregen van bedrijven die ze niet meer nodig hadden, of gewoon doneerden. Die pallets werden door de kinderen naar de aangewezen plek gesleept, alwaar ze naar hartenlust de latten eraf konden halen, maar ook hun hut mee konden opbouwen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Hier wordt een ruimtedorp gebouwd


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Dit meisje is al een ervaren spijker en hamer specialist geworden

In een aparte open tent waren twee vrijwilligers bezig passende stukken hout te zagen zoals de kinderen dat wilden. Nu ja de kinderen gaven het aan, de vrijwilligers tekenden het af, zaagden een beginnetje en dan kon het kind samen met de vrijwilliger verder zagen. Anders werd het wel heel makkelijk voor ze om met stukken hout aan te komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Deze jongens wilden heel graag op de foto

De kinderen zijn gek op spijkers en voor elke hut kon het groepje grote en kleine spijkers halen die ze met mate kregen, want met een grote hamer her en der spijkers inslaan, nodig of niet, vonden ze geweldig. Van verre mochten de bewoners van de omliggende flats meegenieten van de keiharde hamerslagen, want er werd heel wat afgetimmerd om een eigen houten huis in elkaar te zetten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De warriors van het huttendorp

Het was leuk om te zien hoe de kinderen naar de burgemeester keken en lieten vol trots zien wat ze maakten en iedereen wilde wel dat hij een handje meehielp. Dat gebeurde nadat Tjapko Poppens eerst langs alle hutten was gegaan en de kinderen had gesproken. Tom Botter, voorzitter van de Stichting Waardhuizen-Middenhoven en Robert Holtzer liepen mee en vertelden de burgemeester over het wel en wee van deze activiteit. Eindelijk deed de burgemeester zijn ambtsketen af, trok zijn jasje uit, stopte zijn stropdas weg, want anders zou die misschien vastgenageld worden en timmerde met de jongens mee dat het een lieve lust was. Ook gaf hij advies over wat handiger was om de vlaggenstok te verstevigen en hield een wedstrijdje snel een spijker inslaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Burgemeester Tjapko Poppens vertelt aan en een deel van de huttenbouwers over zijn ambtsketen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

De hele dag worden de oude pallets van buiten naar het terrein gebracht om gebruikt te worden

De redactie verliet daarna het ‘hamerveld’ en keerde terug naar hun rustige wijk, maar rond het veld in Middenhoven bleef het de hele week nog flink lawaaiig!

Huttendorp en organisatie
Het idee van een door kinderen opgebouwd huttendorp was afkomstig van de ooit zo actief welzijnsorganisatie Stichting Cardanus die medio 2014 werd opgeheven en AanZ Amstelveen werd opgericht. De opdracht voor het wijkbeheer werd vanuit de gemeente op een andere manier uitbesteed: bewonersinitiatiefgroepen werden opgericht en bewoners moesten zelf activiteiten organiseren. In Waardhuizen-Middenhoven werd de bewonersinitiatiefgroep Stichting WaMi opgericht. De vrijwilligers die voorheen al actief waren in de organisatie van Huttendorp organiseerden vanaf 2014 als zelfstandige groep met de naam: 'Groep Huttendorp'. Deze groep kan advies en steun vragen bij de wijkcoach, die in 2014 werd ingesteld. In 2018 werden AanZ Amstelveen en Vita Amstelland samen Participe Amstelland.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2021)

Burgemeester Tjapko Poppens helpt de jongens om een hut te bouwen

De rol van Participe Amstelland en Ontmoetingscentrum De Meent
Er komt veel kijken bij het organiseren van Huttendorp en de groep Huttendorp komt een aantal keer bij elkaar, bespreekt wat er moet worden gedaan, wie doen er mee en wie pakt wat op? Wie regelt het ophalen van de pallets, het plaatsen van toiletten en waar moet het gereedschap en ander materiaal worden opgeslagen. Ontmoetingscentrum De Meent heeft hierin een faciliterende rol. Ruimte voor vergaderingen en opslag stellen zij beschikbaar, maar ook koffie, thee, limonade etc.. Zij heeft vrijwilligers en als er extra vrijwilligers nodig zijn, gaan de medewerkers van De Meent op zoek voor de juiste personen.Voor deelname kunnen ouders kaartjes kopen en kunnen daarvoor terecht bij De Meent. Vanuit het verleden is dit Ontmoetingscentrum onlosmakelijk verbonden aan het Huttendorp en speelt een belangrijke rol om dit enorm leuke kinderfestijn te organiseren.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.