Bijgewerkt: 29 maart 2024

Het COVID-19-vaccin van Janssen was verontreinigd

Nieuws -> Informatief

Bron: EMA
12-06-2021

De autoriteiten in de EU zijn ervan op de hoogte dat een partij van de werkzame stof voor het COVID-19-vaccin van Janssen was verontreinigd met materiaal voor een ander vaccin dat op dezelfde locatie werd geproduceerd- meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De verontreiniging deed zich voor op een productielocatie voor de werkzame stof in Maryland, Verenigde Staten, die eigendom is van Emergent Biosolutions. De betrokken partij was niet bestemd voor de EU-markt. Op basis van de beschikbare informatie zijn de in de EU vrijgegeven partijen van het vaccin niet getroffen door de kruisbesmetting. Uit voorzorg en om de kwaliteit van de vaccins te waarborgen, hebben de toezichthoudende autoriteiten1 echter aanbevolen geen partijen vaccin met de werkzame stof vrij te geven die rond dezelfde tijd als de besmetting zijn geproduceerd.



De autoriteiten in de EU stellen alles in het werk om de voorraden veilig te stellen en de gevolgen van eventuele vertragingen bij de levering van dit vaccin te beperken. Het EMA en de nationale autoriteiten zijn ook op de hoogte van een inspectie van de productielocatie van Emergent door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). De autoriteiten zullen met de FDA en andere internationale partners blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat de vaccins in de EU aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen.

De problemen met de productie bij Emergent Biosolutions houden geen verband met de recente beoordeling door het EMA van zeer zeldzame gevallen van bloedstolsels en lage bloedplaatjes.

Meer over het vaccin. COVID-19 Vaccin Janssen is een vaccin ter voorkoming van coronavirusziekte 2019 (COVID-19) bij mensen van 18 jaar en ouder. COVID-19 wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. COVID-19 Vaccin Janssen bestaat uit een ander virus (van de adenovirusfamilie) dat is gemodificeerd om het gen voor het maken van een eiwit van SARS-CoV-2 te bevatten. COVID-19 Vaccin Janssen bevat het virus zelf niet en kan geen COVID-19 veroorzaken. De meest voorkomende bijwerkingen van COVID-19 Vaccin Janssen zijn meestal mild of matig en verbeteren binnen een paar dagen na vaccinatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.