Bijgewerkt: 19 april 2024

Het Amstelveen College mag zich begaafdheidsprofielschool noemen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveen College
27-11-2015

Op 19 november 2015 bezocht een visitatiecommissie van de Vereniging van Begaafdheidsprofielscholen (BPSO) het Amstelveen College. De commissie sprak de hele dag met leerlingen, ouders, medewerkers en het management van de school over het onderwijs aan en de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen. De vraag was, of het aanbod op het Amstelveen College voor deze groep leerlingen sterk genoeg is om als begaafdheidsprofielschool aangemerkt te worden. De uitkomst van het onderzoek is positief: de school wordt volwaardig lid van de Vereniging BPS. In Nederland zijn van de 642 scholen uit het voortgezet onderwijs er 43 aangesloten bij de vereniging.

Ace-gymnasium De (hoog)begaafde leerlingen van het Amstelveen College volgen bijna allemaal het onderwijs op het ACe-gymnasium. Deze opleiding is speciaal in het leven geroepen om excellente leerlingen uit te dagen. Dit wordt onder andere gedaan door de leerstof te verbreden, te verdiepen, of versneld te doorlopen. Het klimaat is daarvoor bij uitstek geschikt, mede vanwege de kleine klassen. Verder wordt er projectmatig gewerkt en zijn er veel buitenlesactiviteiten.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het gebouw van Amstelveen College met het bronzen beeld 'Vier Heemskinderen'. Voor het Amstelveen College werd in 1966 ten tijde, dat deze school nog Casimir Lyceum was, het bronzen beeld de 'Vier Heemskinderen' geplaatst. Het is gecreëerd door de beeldhouwer Gooitzen de Jong (1932). Het Casimir Lyceum aan Tulpenburg 1, werkte samen met het Snellius Lyceum aan de Startbaan. Beide scholen gingen in 1996 verder onder de naam Amstelveen College. Het Casimir Lyceum is inmiddels gesloopt en de Vier Heemskinderen zijn verplaatst naar het nieuw gebouwde Amstelveen College aan de Sportlaan


Daar komt nog bij, dat de leerlingen op het ACe-gymnasium individueel worden begeleid. Iedereen heeft een persoonlijk mentor die regelmatig gesprekken met hem, of haar voert. Ondertussen wordt toegewerkt naar een soepele doorstroom richting de bovenbouw. Daar kunnen de leerlingen hun gymnasiumopleiding vervolgen, eventueel extra vakken volgen en keuzes maken uit het aanbod van verrijkende trajecten. Zo wordt Cambridge Engels aangeboden op het hoogste niveau, is er een gloednieuw programma Businessclass en kunnen leerlingen zich inschrijven voor een traject van masterclasses en workshops op het Amsterdam University College. Het Ace-gymnasium biedt dus een rijk aanbod voor vwo leerlingen die meer kunnen en meer willen.

In het schooljaar 2004/2005 is bij het CPS te Amersfoort het project Begaafdheidsprofielscholen (BPS) gestart. In dit door het ministerie van OCW gestimuleerde project is, het de opzet om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van begaafdheidsprofielscholen voor het voortgezet onderwijs. In 2007 hebben de scholen die deelnemen aan het project zich verenigd in de Vereniging BPS. Vanaf 2014 kunnen ook scholen uit het primair onderwijs deelnemen.

Hoogbegaafdheid is in het hedendaagse onderwijs een algemeen herkend en erkend kenmerk van leerlingen. Meerdere scholen hebben in de afgelopen jaren vaak zeer uiteenlopende maatregelen getroffen om beter aan te sluiten bij de behoeften van deze leerlingen. Deze inspanningen leiden niet vanzelfsprekend tot succes. Steeds duidelijker is geworden, dat er bij deze groep leerlingen niet altijd ‘uitkomt wat er in zit’. De ervaringen van hoogbegaafde leerlingen die door onderpresteren in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen tonen overduidelijk aan, dat passend onderwijs en gerichte begeleiding ook voor deze categorie leerlingen een maatschappelijke noodzaak is.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.