Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Grootste stijging van de inflatie sinds de btw-verhoging

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
14-05-2014

Na drie maanden van daling is de inflatie in april 2004 gestegen naar 1,2 procent. Dit is de grootste stijging sinds de btw-verhoging in oktober 2012. De inflatie in Nederland ligt nog altijd op een relatief laag niveau. Dit heeft het CBS bekendgemaakt.

De inflatie steeg vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Vliegtickets en vakantieaccommodatie droegen ook bij aan de toename van de inflatie. Hier speelt mee, dat Pasen dit jaar volledig in april viel en vorig jaar niet. Tijdens de Pasen neemt de vraag naar vakanties toe en gaan de prijzen van accommodatie en vliegtickets omhoog. Hierdoor lagen de prijzen van vakanties dit jaar in april hoger dan in april vorig jaar.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

De inflatie steeg vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen


Naast de nationale Consumenten Prijsindex (CPI) is er een Europees geharmoniseerde consumenten prijsindex (Harmonized Index of Consumer Prices, HICP). De HICP wordt gebruikt om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te vergelijken. De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in april gestegen naar 0,6 procent.

Het niveauverschil tussen de inflatie volgens de CPI en volgens de HICP wordt voor een groot deel veroorzaakt, doordat de HICP geen rekening houdt met de toegerekende huur van de eigen woning. Volgens Eurostat komt de inflatie in de eurozone in april uit op 0,7 procent. De Nederlandse inflatie ligt nog steeds onder het niveau van de eurozone, maar het verschil is kleiner geworden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.