Bijgewerkt: 22 mei 2022

Groengebied Amstelland bestaat sinds 40 jaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Groengebied Amstelland
30-04-2022

Groengebied Amstelland viert in 2022 het 40-jarig bestaan. Het jubileumprogramma, dat uit diverse activiteiten bestaat, loopt van mei tot en met oktober. Natuurexcursies, wandeltochten, een fietstocht en een aantal fotowedstrijden staan de komende maanden op de rol. De jubileumdag is gekoppeld aan de jaarlijkse Amstellanddag op zondag 12 juni 2022. Een van de beheermedewerkers van GGA verzorgt dan twee rondleidingen door recreatiegebied Elsenhove, het eerste ingerichte recreatiegebied dat in 1983 werd aangelegd.

Belevingscadeautjes. Wie jarig is trakteert. Groengebied Amstelland (GGA) deelt daarom belevingscadeautjes uit. Het jubileumprogramma bevat activiteiten voor groot en klein. De vier wandeltochten van elk 10 km en de fietstocht van 40 km zijn beschreven in digitale routeboekjes met interessante en historische weetjes. Om de paar weken lanceert GGA een nieuwe route. De zeven natuurexcursies staan in het teken van weidevogels, dier- en plantsoorten in hoogveengebied en biodiversiteit. Jonge kinderen leren tijdens de excursie in het PENbos in Diemen spelenderwijs over planten en dieren. De vier fotowedstrijden zijn gekoppeld aan de thema’s Dieren, Water en Land, Genieten van de zomer en Polderlandschap. Elke winnaar ontvangt een smakelijke prijs. Alle activiteiten staan op www.groengebied-amstelland.nl .

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het beheerderskantoor van Groengebied Amstelland in Elsenhove gevestigd in een voormalige boerenwoning. De laatste boerenfamilie die hier woonde was Van 't Schip. Elsenhove is vanaf 1976 in beheer gekomen van de gemeente Amstelveen, die het pand en de omgeving heeft omgevormd tot een speelboerderij


Ontstaan Groengebied Amstelland. 40 jaar geleden, op 1 januari 1982, startte de zogenaamde gemeenschappelijke regeling; een samenwerking tussen de gemeenten Amstelveen, Diemen, Amsterdam, Ouder-Amstel en de provincie Noord-Holland. Vertegenwoordigers van deze partijen nemen zitting in het recreatieschap Groengebied Amstelland. De eerste plannen voor de inrichting van de randen van de stad stammen echter al uit 1958.

Beheer recreatiegebieden. Recreatie Noord-Holland beheert in opdracht van het recreatieschap de recreatiegebieden binnen Groengebied Amstelland. Centraal hierbij staat dat alle bezoekers naar hartenlust van de bijzondere omgeving kunnen genieten. Het landelijk gebied van 712 ha ligt tussen Amstelveen en het Amsterdam-Rijnkanaal. In Groengebied Amstelland bevinden zich naast natuurgebieden en weilanden zoals de Middelpolder, Klein Duivendrechtsepolder en Gaasperzoom, ook diverse recreatiegebieden: de Ouderkerkerplas, de Hoge Dijk, Gaasperplas en het Diemerbos. Verder beheert GGA een aantal recreatieve erfjes langs de Amstel, waar kersen, noten en bessen geplukt mogen worden. Ook de pontjes over de Amstel vallen onder hun beheer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.