Bijgewerkt: 22 juli 2024

Gratis identiteitskaart voor 14-jarigen

Nieuws -> Overheid

Bron: Postbus 51
10-01-2006

Iedere 14-jarige krijgt vanaf 1 januari 2006 een gratis eerste identiteitskaart. Wanneer je vóór 1 januari 2006 14 jaar was krijg je de kosten niet vergoed. Er geldt geen overgangsmaatregel.

Voorwaarden

Er zijn drie voorwaarden om in aanmerking te komen voor een gratis identiteitskaart:

1. je moet in de gemeente van aanvraag zijn ingeschreven als inwoner;

2. je moet op of na 1 januari 1992 geboren zijn;

3. je mag niet eerder een gratis Nederlandse identiteitskaart hebben ontvangen.

Aanvragen

Je kunt je kaart bij de gemeente aanvragen acht weken vóórdat je 14 jaar wordt of zolang je nog 14 jaar bent. Je kunt je kaart enkele dagen later ophalen.

Identificatie door 14-jarigen

Met ingang van 1 januari 2005 is de Wet op de Identificatieplicht uitgebreid. Vanaf die datum moet je je kunnen identificeren als je 14 jaar of ouder bent. Omdat je dan vaak nog geen ander geldig identiteitsbewijs hebt, kost dat geld.

De meeste 14-jarigen kiezen voor een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) in plaats van een paspoort. Minister Pechtold van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft besloten om de eerste aanschaf van deze identiteitskaart gratis te maken als tegemoetkoming voor deze kosten.

Paspoort

Het is niet mogelijk om het tarief van je gratis identiteitskaart met een kleine bijbetaling te gebruiken voor de aanschaf van een (nationaal) paspoort. Hiervoor moet je altijd het volledige tarief te betalen.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.