Bijgewerkt: 16 april 2024

Goedkope dexamethason vermindert ernstige ademhalingscomplicaties door het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: University of Oxford
16-06-2020

In maart 2020 werd de RECOVERY (Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY) studie opgezet als een gerandomiseerde klinische studie om een reeks mogelijke behandelingen voor COVID-19 te testen, waaronder dexamethason met een lage dosis (een steroïde behandeling). Meer dan 11.500 patiënten zijn ingeschreven uit meer dan 175 NHS (National Health Service) ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk. Op 8 juni werd de rekrutering van de dexamethasonarm stopgezet omdat er volgens de proefstuurgroep voldoende patiënten waren ingeschreven om vast te stellen of het medicijn al dan niet een zinvol voordeel had – meldt de University of Oxford.

In totaal werden 2.104 patiënten gerandomiseerd om dexamethason 6 mg per dag te ontvangen (hetzij via de mond, hetzij via een intraveneuze injectie) gedurende tien dagen en werden vergeleken met 4.321 patiënten die gerandomiseerd waren naar de gebruikelijke zorg alleen. Van de patiënten die alleen gebruikelijke zorg kregen, was de 28-daagse sterfte het hoogst bij de patiënten die beademing nodig hadden (41%), gemiddeld bij de patiënten die alleen zuurstof nodig hadden (25%), en het laagst bij de patiënten die geen ademhalingsinterventie nodig hadden (13%).

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2020)

Dexamethason injectievloeistof flacons
Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd, die ontstekingen en overgevoeligheidsreacties kan remmen. Volgens de onderzoekers in Oxford verminderde het aantal sterfgevallen tijdens het gebruik van Dexamethason


Dexamethason verminderde het aantal sterfgevallen met een derde bij beademde patiënten (95% betrouwbaarheidsinterval 0,48 tot 0,88); p=0,0003) en met een vijfde bij andere patiënten die alleen zuurstof kregen (0,80 [0,67 tot 0,96]; p=0,0021). Er was geen voordeel bij de patiënten die geen ademhalingsondersteuning nodig hadden (1,22 [0,86 tot 1,75; p=0,14). Op basis van deze resultaten zou 1 sterfgeval worden voorkomen door behandeling van ongeveer 8 beademde patiënten of ongeveer 25 patiënten die alleen zuurstof nodig hebben. Gezien het belang van deze resultaten voor de volksgezondheid wordt er nu aan gewerkt om de volledige details zo snel mogelijk te publiceren.

Peter Horby, hoogleraar beginnende infectieziekten aan het Nuffield Department of Medicine, University of Oxford, en één van de Chief Investigators voor de proef, zei: 'Dexamethasone is het eerste medicijn waarvan is aangetoond dat het de overlevingskansen van COVID-19 verbetert. Dit is een zeer welkom resultaat. Het overlevingsvoordeel is duidelijk en groot bij die patiënten die ziek genoeg zijn om zuurstofbehandeling nodig te hebben, dus dexamethason zou nu standaard moeten worden in de zorg voor deze patiënten. Dexamethasone is goedkoop, op de plank, en kan direct worden gebruikt om wereldwijd levens te redden.'

Martin Landray, hoogleraar Geneeskunde en Epidemiologie aan het Nuffield Department of Population Health, University of Oxford, één van de Chief Investigators, zei: 'Sinds het verschijnen van COVID-19 een half jaar geleden is men op zoek naar behandelingen die de overleving kunnen verbeteren, vooral bij de ziekste patiënten. Deze voorlopige resultaten van de RECOVERY-studie zijn zeer duidelijk - dexamethason vermindert het risico op overlijden bij patiënten met ernstige ademhalingscomplicaties. COVID-19 is een wereldwijde ziekte - het is fantastisch dat de eerste behandeling die is aangetoond om de sterfte te verminderen er een is die wereldwijd direct beschikbaar en betaalbaar is.'
Alle details van het onderzoeksprotocol en het bijbehorende materiaal zijn beschikbaar op www.recoverytrial.net .

Dexamethason is een soort corticosteroïde medicatie en wordt gebruikt bij de behandeling van veel aandoeningen, waaronder reumatische problemen, een aantal huidziekten, ernstige allergieën, astma, chronische obstructieve longziekte, kroep, hersenzwelling, oogpijn na een oogheelkundige ingreep en samen met antibiotica bij tuberculose. Bij adrenocorticale insufficiëntie moet het worden gebruikt in combinatie met een medicijn dat grotere mineralocorticoïde effecten heeft, zoals fludrocortisone. Bij vroeggeboorte kan het worden gebruikt om de resultaten bij de baby te verbeteren. Het kan worden genomen via de mond, als een injectie in een spier, of intraveneus. De effecten van dexamethason worden vaak gezien binnen een dag en duren ongeveer drie dagen. Het is aangetoond dat het effectief is bij de behandeling van een aantal ernstige gevallen van COVID-19.

Dexamethason is niet duur. In de Verenigde Staten kost een maand medicatie doorgaans minder dan US $ 25 (€ 22,25). In India kost een behandeling ongeveer US $ 0,50. Het is beschikbaar in de meeste gebieden van de wereld. In 2016 was het de 259ste meest voorgeschreven medicatie in de Verenigde Staten, met meer dan een miljoen voorschriften.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.