Bijgewerkt: 23 mei 2022

Goederen en diensten waren 9,6 % duurder in april 2022

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
10-05-2022

Consumentengoederen en -diensten waren in april 2022 9,6 % duurder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was de inflatie 9,7 procent. De prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen drukten de inflatie. De prijsontwikkelingen van voeding en accommodaties hadden daarentegen een verhogend effect op de inflatie.

Kleinere prijsstijging energie. De prijsontwikkeling van energie (elektriciteit, gas en stadsverwarming) had een neerwaarts effect op de inflatie. De prijsstijging op jaarbasis was in april minder groot dan in maart. Energie was in april 136 % duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157 %. Energie levert momenteel een belangrijke bijdrage aan de totale inflatie. De prijsontwikkeling van energie wordt door het CBS gemeten op basis van nieuwe contracten. Het CBS voert een onderzoek uit naar het meten van de energieprijzen in de CPI.

Foto Amstelveen
(Bron CBS - 2022)

Belangrijkste bijdragen aan de jaarmutatie tussen maart en april 2022


Accijnsverlaging motorbrandstoffen drukt inflatie. Ook de prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een verlagend effect op de inflatie. Motorbrandstoffen waren in april 24,8 % duurder dan vorig jaar, in maart was dat 36,5 %. De accijns op motorbrandstoffen is door het kabinet voor de periode van 1 april tot en met 31 december verlaagd. Voor een liter Euro 95 werd in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van een liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.

Voeding duurder. De prijsontwikkeling van voedingsmiddelen had daarentegen een verhogend effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in april 8,5 % duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 %. De prijsontwikkeling van vlees droeg hieraan het meeste bij, de prijsstijging op jaarbasis nam toe van 5,5 % in maart naar 10,5 % in april. Ook groenten, zuivelproducten en brood en granen werden duurder. Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie.

Inflatie eurozone stijgt. Het CBS publiceert sinds 1996 twee verschillende cijfers voor inflatie. Een op basis van de consumentenprijsindex (CPI) en een op basis van de geharmoniseerde index van consumentenprijzen (HICP). Consumentengoederen en -diensten in Nederland waren volgens de HICP in april 11,2 % duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 11,7 %. De inflatie in de eurozone nam toe van 7,4 % in maart naar 7,5 % in april.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.