Bijgewerkt: 28 februari 2024

Gezamenlijke rekenkamercommissie gemeenteraden

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
28-07-2005

De gemeenteraden van Diemen, Ouder- Amstel, Uithoorn en Weesp hebben besloten een gezamenlijke rekenkamercommissie in te stellen De rekenkamercommissie gaat voor elke gemeente twee onderzoeken per jaar uitvoeren, één voor iedere gemeente apart en een gezamenlijk onderwerp voor de vier gemeenten.

Als gevolg van de dualisering van het gemeentebestuur zijn gemeenten verplicht om per 1 januari 2006 een zogenaamde 'rekenkamer'(commissie) in te stellen. De wet stelt dat de rekenkamer onafhankelijk onderzoek doet naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gevoerde beleid.

Dat betekent onder meer dat de rekenkamer bekijkt of de doelen die de gemeenteraad heeft vastgesteld, ook echt zijn bereikt en of dit is gebeurd tegen zo laag mogelijke kosten.
De rekenkamer is een nieuw instrument, dat de raad kan inzetten om zijn controlerende taak te versterken. De gemeenteraden van de vier gemeenten zijn in juli akkoord gegaan met de oprichting van de rekenkamercommissie en hebben een gezamenlijke veroordening vastgesteld.
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.