Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Gemeentearchief Amsterdam tekent contract met verhuizer

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeentearchief Amsterdam / Amstelveenweb
03-10-2006

Op maandag 4 september 2006 hebben Jan Boomgaard, directeur van het Gemeentearchief Amsterdam, en Leon H.N. Spronken. algemeen directeur van Convoi Europe B.V. het contract ondertekend voor de verhuizing van het Gemeentearchief begin 2007. Het gaat om de verhuizing van 42 strekkende kilometer aan archieven en collecties van de huidige locatie aan de Amsteldijk naar gebouw De Bazel.

Oude raadhuis Amstelveen(Amstelveenweb.com collectie - 2004)

Het Gemeente Archief van Amsterdam aan de Amsteldijk 67 in 2004


Vanwege de verhuizing zal het Gemeentearchief aan de Amsteldijk voor het publiek gesloten zijn van 22 januari 2007 tot en met 23 april 2007. Op 24 april 2007 gaat De Bazel voor het publiek open. De openingstijden zijn dan van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Bron: Gemeentearchief Amsterdam


Opvallend

In 2003 heeft de gemeenteraad van Amstelveen een vergaande beslissing genomen, namelijk het archief naar Amsterdam over te brengen. Uit een rapport van de Provinciale Archiefinspectie van 14 maart 2000 kwam naar voren, dat de archiefbewaarplaats in het raadhuis te Amstelveen niet aan de wettelijke voorschriften voldeed.

Aangezien de buurgemeenten Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn zich voor dezelfde problemen zagen gesteld, zijn regionale initiatieven uitgewerkt om te komen tot de realisering van een regionaal historisch centrum.

De Gemeenteraad van Amsterdam heeft in de vergadering van 26 mei groen licht gegeven aan het Gemeentearchief om het project ‘GAA naar De Bazel’ te realiseren. De raad ging akkoord met het definitief ontwerp en de financiering voor de renovatie en inrichting.

Dat betekent dat het gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat 32 gereed gemaakt wordt voor de huisvesting van het Gemeentearchief.

De gehele inhoud van het historisch Gemeentearchief van Amstelveen werd in 2004 overgedragen aan het Gemeentearchief van Amsterdam. In zijn speech zei de heer Boomgaard, directeur van het Gemeentearchief Amsterdam:

“Vandaag zetten we de klok zeven en een halve eeuw terug: de archieven van Amstelland worden weer één, op de plaats waar Nieuwer-Amstel ooit gesplitst raakte (1896!).”

Dus de klok gewoon terugdraaien? Nu nog even en Amsterdam kan weer verder doorgaan met haar annexionisme……naar Groot Amsterdam.

Lees verder: Overdracht archieven Amstelveen en Ouder-Amstel


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.