Bijgewerkt: 21 juli 2024

Gedreven vmbo-debatwedstrijd bij SG Panta Rhei

Nieuws -> Informatief

Bron: SG Panta Rhei
19-06-2018

Scholengemeenschap Panta Rhei stond maandagavond 11 juni 2018 in het teken van fanatiek debat tussen leerlingen van het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College en SG Panta Rhei. Het Hermann Wesselink College won de prijs voor de beste school; vier leerlingen uit mavo-3 van Panta Rhei werden als beste team beoordeeld.

Foto Amstelveen
(Foto SG Panta Rhei - 2018)

2018 vmbo debatwedstrijd SG Panta Rhei


Foto Amstelveen
(Foto SG Panta Rhei - 2018)

2018 vmbo debatwedstrijd in de aula van SG Panta Rhei


Geheel volgens de traditie werd ook deze debatwedstrijd georganiseerd door Rotary Club Amstelveen-Amstel en had tot doel om leerlingen te laten oefenen met debatteren, het kunnen verdedigen van stellingen en het zoeken naar argumenten. Het thema was dan ook 'Winnen met woorden'. De stellingen waren even prikkelend als altijd. Zo was een van de stellingen deze editie: ‘De minimumleeftijd om alcohol te mogen drinken, moet worden teruggedraaid naar 16 jaar.’ Het debat over deze stelling werd gewonnen door Nicole Hortensia, Amenze Igbinoba, Loes Molleman en India Götte, allen uit klas 3-mavo van SG Panta Rhei.

Het Hermann Wesselink College won de prijs voor de beste school en Dominique Hilgerdenaar van het HWC werd tot beste debater van de avond uitgeroepen. Panta Rhei leverde het beste debatteam. Er werd gesproken over onderwerpen die uit de dagelijkse praktijk zijn gegrepen. ‘Het gebruik van sociale media leidt tot asociaal gedrag’, ‘Zwembaden moeten gratis toegankelijk zijn bij temperaturen boven de 25 graden’ en ‘Gamen moet onderdeel worden van de Olympische Spelen’, zijn voorbeelden van de stellingen die ter tafel gekomen zijn.

Foto Amstelveen
(Foto SG Panta Rhei - 2018)

2018 vmbo debatwedstrijd SG Panta Rhei het beste debatteam


Foto Amstelveen
(Foto SG Panta Rhei - 2018)

2018 vmbo debatwedstrijd SG Panta Rhei het winnende debatteam van HWC


'De leerlingen ontvangen de stellingen al vroegtijdig, maar weten pas tien minuten van tevoren of ze vóór of tegen moeten pleiten', legt Edu Inen van de Rotary Club Amstelveen-Amstel de werkwijze uit. 'Hierdoor hebben ze dus nauwelijks gelegenheid om zich voor te bereiden. Nadat de stelling gepresenteerd is, krijgen zowel de voor- als de tegenstanders spreektijd. Leerlingen leren oneliners te formuleren en hun publiek mee te nemen in hun standpunt. Vooraf worden zij daarin getraind door het Nederlands Debat Instituut, waarmee we samenwerken.'

De debatten werden beoordeeld door een professionele jury. Voorzitter van de jury was deze editie Inza Gast, voormalig raadslid van de VVD-Amstelveen. De leerlingen van het Hermann Wesselink College ontvangen vanwege hun winst een rondleiding door de Tweede Kamer. Daarnaast hebben zij de wisselbeker in ontvangst genomen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.