Bijgewerkt: 26 februari 2024

Gebiedspromotie van groene woonwijk Zuyderhoven in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: BPD Ontwikkeling BV
20-10-2023

Gebiedspromotie groene woonwijk Zuyderhoven (800 woningen) gestart. Op 20 oktober 2023 heeft Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening met de onthulling van een nieuw bouwbord het startsein gegeven voor de gebiedspromotie van Zuyderhoven. Dit nadat de gemeenteraad van Amstelveen het bestemmingsplan en exploitatieplan voor de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk in De Scheg-West op 18 oktober 2023 heeft vastgesteld.

Het gaat om het gebied tussen de Legmeerdijk en de Noorddammerweg. Hier realiseert Ontwikkelcombinatie Zuyderhoven, een samenwerking tussen BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Roosdom Tijhuis 800 woningen in een klassieke stijl in de wijk met een landschappelijk karakter: Zuyderhoven. Ook wordt hier een basisschool met kinderdagverblijf, voorzien van een natuurlijk ingericht schoolplein gerealiseerd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Floor Gordon (D66) wethouder Ruimtelijke Ordening (in bruine jas) tijdens de onthulling van een nieuw bouwbord voor de gebiedspromotie van het bouwproject Zuyderhoven in Amstelveen met geïnteresseerden op 20 oktober 2023 in de Legmeerpolder

Wethouder Floor Gordon: 'We hebben een belangrijke stap genomen in een langlopend proces om gezinswoningen te bouwen en de bouw komt nu echt dichterbij. De Scheg-West wordt in fases een aantrekkelijke, groene en klimaatadaptieve wijk voor mensen die willen doorstromen, bijvoorbeeld vanuit een appartement. Ik hoop dat de eerste woningen snel kunnen worden opgeleverd zodat we wat aan de hoge woningnood in onze stad kunnen doen.'

Zuyderhoven. De wijk is ontworpen met een dorps karakter, waarbij lintbebouwing aan de randen wordt afgewisseld met ‘buurtjes’ in het midden. Deze buurtjes, die met bruggen over de singels met elkaar verbonden zijn, bestaan uit eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen en enkele vrijstaande woningen. Bij de ontwikkeling en inrichting van het openbare gebied is er veel aandacht voor groen en speelplekken met houten elementen.

Huurwoningen. Achmea Real Estate heeft namens BPL Pensioen 185 huurwoningen gekocht in Zuyderhoven, waarvan 50 appartementen in het gereguleerde middensegment. Dit houdt in dat er bij de toewijzing maximale voorwaarden gelden voor zowel het inkomen als de verhuurprijs. Meer informatie over de inschrijving voor de huurwoningen volgt op een later moment.

Betrokken partijen en planning. In augustus 2023 hebben BPD en Roosdom Tijhuis een anterieure overeenkomst met de gemeente Amstelveen getekend waarbij BPD/Roosdom Tijhuis zelfstandig het gehele plan de Scheg- West ontwikkelen en realiseren. De locatie omvat in totaal 800 woningen, gelegen aan de zuidelijke grens van Amstelveen (bij Westwijk). BPD/Roosdom Tijhuis realiseren het gros van de woningen, gemeente Amstelveen koopt bouwrijpe grond van BPD/Roosdom Tijhuis voor de realisatie van een basisschool met kinderdagverblijf en Achmea Real Estate laat namens BPL Pensioen  de huurwoningen in de wijk realiseren. Daarnaast zijn er enkele andere partijen die zelf woningen ontwikkelen.

Een nieuw bestemmingsplan was nodig om de komende jaren vergunningen te kunnen verlenen. Deelgebied West is opgedeeld in vier zones en de bouw van de woningen vindt gefaseerd plaats. Het bouwrijp maken en voorbelasten op de locatie Zuyderhoven is inmiddels gestart. De verkoop van de woningen is voorzien in het eerste kwartaal van 2024, de oplevering van de eerste woningen in 2025. Lees meer over het bouwproject: https://www.nieuwbouw-zuyderhoven.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.