Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Fotograaf Hans Rooseboom over zijn boek 'Lichtjaren' bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
11-01-2020

In het kader van Fotografieliefhebbers ontmoeten Hans Rooseboom op zondag 19 januari 2020 14.30 uur naar Libris Venstra om te vertellen over zijn onlangs uitgekomen boek 'Lichtjaren'.

In 'Lichtjaren' beschrijft Rooseboom de fascinerende geschiedenis van de fotografie. Hoe de fotografie vanuit het niets uitgroeide tot het invloedrijke, door bijna iedereen beoefende en overal aanwezige medium van nu. Hij laat aan de hand van beeldmateriaal zien hoe foto’s gemaakt, bedoeld, verspreid, bekeken, gebruikt en misbruikt zijn. Zo maakte men zich al in 1890 zorgen over de privacy die door camera’s geschonden werd en is het manipuleren van foto’s veel ouder dan Photoshop.

Foto Amstelveen
(Bron Uitgeverij Meulenhoff/Libris Venstra - 2020)

Hans Rooseboom (1966) conservator fotografie van het Rijksmuseum


Rooseboom vertelt o.a. over hoe volstrekt ongebruikelijk het was om zelf te fotograferen, over de enorme moeite die het in de beginjaren kostte om op reis te fotograferen (in de Alpen, de Himalaya, de Schotse hooglanden, de Egyptische woestijn, enz.), over de introductie van de rauwe fotografische stijl en aanpak die eerst – in de jaren 1950 – op veel verzet stuitte, maar inmiddels op grote schaal wordt nagevolgd.

Hans Rooseboom (1966) is curator en conservator fotografie van het Rijksmuseum. Hij heeft diverse tentoonstellingen gemaakt en over uiteenlopende onderwerpen uit de fotografiegeschiedenis geschreven, van Daguerre tot Man Ray, en van vroege kleurenfotografie tot panoramafoto’s. Bij hem thuis aan de muur hangen foto’s van Hans Bol, Elspeth Diederix, Anne Geene, Reinier Gerritsen, Godfried de Groot, Carolien Scholtes en Krystyna Ziach. Datum: zondag 19 januari 2020, tijd: 14.30 – 16.00 uur, locatie: Libris Venstra Stadsplein 102A, 1181 ZM Amstelveen. Toegang: vrij. Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl  of 020-6419880. Organisatie in samenwerking met Uitgeverij MeulenhoffAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.