Bijgewerkt: 29 maart 2024

Forse bezuinigen op de huurtoeslag

Nieuws -> Informatief

Bron: Woonbond
24-11-2010

Protest tegen bezuinigingen op huurtoeslag

Het kabinet wil fors bezuinigen op de huurtoeslag. Voor huurtoeslag ontvangers dreigt een korting van 15 euro per maand. De Woonbond roept huurders op om hiertegen te protesteren en de woordvoerders in de Tweede Kamer per e-mail te laten weten, dat er niet mag worden bezuinigd op de huurtoeslag. De Tweede Kamer beslist eind november of de korting op de huurtoeslag doorgaat.

De nieuwe korting op de huurtoeslag, die in 2015 uitkomt op 15 euro per maand, komt bovenop de korting van 17,05 euro per maand die enkele jaren terug door minister Dekker is ingevoerd. De totale korting op de huurtoeslag komt daardoor in 2015 uit op 32 euro per maand!

Voor de Nederlandse Woonbond zijn de bezuinigingen op de huurtoeslag onaanvaardbaar. Directeur Ronald Paping: ‘Deze bezuinigingen mogen niet doorgaan. Ze raken de laagste inkomens. En hebben dramatische gevolgen voor de koopkracht.’

Paping wijst erop dat 72 procent van de huurtoeslagontvangers moet rondkomen van een uitkering of AOW met eventueel een klein pensioentje. Dat ruim 40 procent van de huishoudens 65-plusser is en dat een kwart van de huishoudens met huurtoeslag bestaat uit gezinnen met jonge kinderen.

Uit berekening op basis van gegevens van het Nibud blijkt dat een gezin met twee kinderen, een minimuminkomen van 1239 euro netto per maand en een huur 500 euro, de extra korting niet kan opbrengen.

Een alleenstaande oudere met alleen AOW (en een klein pensioen) met een huur van 450 euro per maand heeft het weliswaar iets breder, maar kan toch niet meer dan 196 euro uitgeven aan extra uitgaven voor recreatie, huisdieren, servicekosten, vervoer, abonnementen, enzovoort.

Daarbij krijgen ouderen ook nog vaak te maken met extra zorgkosten, extra vervoerskosten en extra servicekosten (door een lift of gemeenschappelijke ruimten). Een alleenstaande met een bijstandsuitkering en een huur van 400 euro per maand heeft slechts 67,50 euro over voor kosten die niet noodzakelijk zijn voor het directe levensonderhoud.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.