Bijgewerkt: 4 december 2021

Filosofe Els Kuypers bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
26-03-2018

De Maand van de Filosofie vindt elk jaar plaats in de maand april. In 2018 onderzoeken en bevragen we een maand lang de betekenis van Verbeelding aan de macht. Femke Halsema neemt hierin het voortouw als schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie. Het thema voor de Maand van de Filosofie 2018 wordt 'Verbeelding aan de Macht'.

1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme, waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2018)

De omslag van het boek van Els Kuypers 'Het nieuwe moeten, vragen om cultuur'


April is de maand van de filosofie. Daarom worden door het hele land Filosofie lezingen georganiseerd, in Amstelveen nodigde boekhandel Libris Venstra Els Kuypers uit voor de lezing ‘Het nieuwe moeten, vragen om cultuur’, naar haar gelijknamige boek dat verscheen bij uitgeverij Ijzer.

Het nieuwe moeten is een pleidooi voor een bewuste en kritische levenshouding. Een aansporing om – individueel én collectief – een vinger aan de pols te houden bij alles wat ons als vanzelfsprekend wordt voorgeschoteld. In laatste instantie een zoektocht naar ruimte. Nieuwe ruimte om samen te leven. Maar ook ruimte ten opzichte van de technologie. Zonder vrije geest, ons kostbaarste zoekinstrument, zal het niet gaan. Dus wat is onze vraagstelling? Welke route kiezen we naar de nieuwe tijd.

Filosofe Els Kuypers is neerlandica en freelance docente. Zij geeft cursussen en workshops op het gebied van taal, filosofie en spiritualiteit. De lezing is woensdag 4 april 2018 om 19.30 uur, in de boekhandel aan het Stadsplein. Aanmelden kan in de winkel, via www.venstra.nl of info@venstra.nl . Bellen mag ook via 0206- 419880 .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.