Bijgewerkt: 2 maart 2024

Filmvertoning van de film 'AlphaGo' in het Europees Go Cultureel Centrum

Nieuws -> Informatief

Bron: Kim Ouweleen
11-12-2017

Op zaterdag 16 december 2017 organiseert het Europees Go Cultureel Centrum (EGCC) te Schokland 14 in Amstelveen een pre-release filmvertoning van de gelauwerde film 'AlphaGo'. De film is een documentaire over de DeepMind Challenge Match die in 2016 plaatsvond tussen het Go computer programma AlphaGo en één van de sterkste Go spelers ter wereld, Lee Se-dol.

DeepMind kwam een aantal dagen geleden opnieuw in het nieuws: het bedrijf heeft nu ook computerprogramma’s gemaakt die de sterkste schaak- en shogi-programma’s heeft verslagen Na de filmvertoning zullen er in ons gebouw presentaties plaatsvinden van een Go expert en een AI expert. Voor degenen die de regels van go willen leren, zal er een aparte stand in de kamer ernaast zijn. Lees het artikel van The Guardian: AlphaZero AI beats champion chess program after teaching itself in four hours Go is een abstract strategie bordspel voor twee spelers, waarbij het doel is om meer territorium te krijgen dan de tegenstander.DeepMind? DeepMind Technologies Limited is een Brits kunstmatig intelligentiebedrijf, opgericht in september 2010. Verworven door Google in 2014, heeft het bedrijf een neurale netwerk gecreëerd, dat leert hoe je videogames kunt spelen op een manier die vergelijkbaar is met die van mensen, evenals een Neural Turing machine, of een neurale netwerk, dat toegang kan krijgen tot een extern geheugen, zoals een conventionele Turing machine, wat een computer resulteert die het kortetermijngeheugen van de menselijke hersenen nabootst.

AI- Artifical Intelligence? Kunstmatige intelligentie (AI, ook machine-intelligentie, MI) is intelligentie die door machines wordt getoond, in tegenstelling tot de natuurlijke intelligentie (NI) die door mensen en andere dieren wordt getoond. In de computerwetenschap wordt AI onderzoek gedefinieerd als de studie van 'intelligente agenten': elk apparaat dat zijn omgeving waarneemt en acties onderneemt die de kans op succes op een bepaald doel maximaliseren.

Lee Se-dol (1983), is een Zuid-Koreaanse professionele Go speler van 9 dan rang. Vanaf februari 2016 stond hij op de tweede plaats in internationale titels (18), achter alleen Lee Chang-ho (21). Zijn bijnaam is 'De Sterke Steen' ('Ssen-dol'). Hij werd verslagen door het computerprogramma AlphaGo in een 1-4 reeks in maart 2016.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.