Bijgewerkt: 25 september 2023

Fietsersbond Amstelveen start meldpunt voor ongelukken

Nieuws -> Informatief

Bron: Fietsersbond Amstelveen
14-04-2023

Het wordt steeds drukker in het Amstelveense verkeer, en iedereen lijkt steeds gehaaster. De snelheidsverschillen op het fietspad nemen toe door de groeiende populariteit van de elektrische fiets. Er gebeuren ook steeds meer ongelukken. Helaas blijven de belangrijkste oorzaken onduidelijk omdat er geen goede registratie is.

De Fietsersbond roept daarom Amstelveense fietsers op hun (bijna) ongelukken te melden via het Meldpunt Ongevallen. In Amsterdam zijn inmiddels 240 meldingen verzameld, waaruit blijkt dat verrassend veel van de meldingen (bijna 40%) gaan over ongelukken op het fietspad. Daarbij is de tegenpartij vaak een elektrische fiets (38%) of scooter (16%). Metingen in Amsterdam laten zien dat de meeste elektrische fietsen zijn opgevoerd, ze reden in het Vondelpark met een gemiddelde snelheid van maar liefst 30 km/u. Dat is fors sneller dan de gemiddelde fietser met 18 km/u. In combinatie met smalle fietspaden, kan dat snel tot ongelukken leiden, zoals een ernstig ongeluk op het smalle en drukke Kazernepad vorig jaar helaas liet zien.Op plaatsen, waar fietsers de rijbaan met auto’s moeten delen is de auto bij ongeveer de helft van de meldingen de tegenpartij. Die ongelukken zijn ook vaak ernstig (met langdurig of permanent letsel), namelijk bij 35% van de meldingen, ten opzichte van 23% van de meldingen op een vrij liggend fietspad. De fietsersbond zou graag meer informatie hebben over de situatie in Amstelveen, om de gemeente beter te kunnen ondersteunen bij het voorkomen van fietsongelukken in onze gemeente.

De gevolgen van een ongeluk zijn vaak groot. De slachtoffers kunnen soms weken of zelfs maanden niet naar school of hun werk, waardoor ze leerachterstanden oplopen of inkomen missen. Zo was er een ZZP-er die na een ongeval vier dagen niet kon werken en daarna nog een tijd met de taxi naar zijn werkplek moest gaan. Zelfs bij lichtere ongelukken is de mentale impact vaak groot en durven mensen niet goed meer te fietsen. Als je getuige bent van een ongeluk, vergeet dan ook niet je gegevens aan het slachtoffer te geven. Hij of zij is vaak te veel in shock om daarnaar te vragen, maar het kan hem of haar erg helpen bij de afwikkeling.  Het meldpunt is te bereiken via: https://surveys.enalyzer.com/?pid=k4c5f5fe of via de website van de Fietsersbond Amsterdam: https://fietsersbond.amsterdamAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.