Bijgewerkt: 25 september 2023

Farmaceutisch bedrijf AstraZeneca komt met nieuw anti-coronamiddel

Nieuws -> Informatief

Bron: AstraZeneca
21-08-2021

77% minder risico op het ontwikkelen van symptomatische COVID-19. Eerste combinatie van langwerkende antilichamen voor de preventie van COVID-19. Positieve high-level resultaten van de PROVENT fase III pre-exposure profylaxe studie toonden aan dat AZD7442 van AstraZeneca een statistisch significante vermindering bereikte van de incidentie van symptomatische COVID-19, het primaire eindpunt van de studie.

AZD7442, een combinatie van twee langwerkende antilichamen (LAAB), verminderde het risico op het ontwikkelen van symptomatische COVID-19 met 77% (95% betrouwbaarheidsinterval (CI): 46, 90), vergeleken met placebo. In de studie werden 25 gevallen van symptomatische COVID-19 bij de primaire analyse geteld. Er waren geen gevallen van ernstige COVID-19 of COVID-19-gerelateerde sterfgevallen bij degenen die werden behandeld met AZD7442. In de placebo-arm waren er drie gevallen van ernstige COVID-19, waaronder twee sterfgevallen.

AZD7442 is de eerste combinatie van antilichamen (niet-vaccin) gemodificeerd om mogelijk langdurige bescherming te bieden die preventie van COVID-19 heeft aangetoond in een klinische studie., De studie omvatte 5.197 deelnemers in een 2:1 randomisatie AZD7442 tegen placebo. De primaire analyse was gebaseerd op 5.172 deelnemers die geen SARS-CoV-2-infectie hadden op baseline.

Meer dan 75% van de deelnemers had co-morbiditeiten, waaronder aandoeningen, waarvan is gemeld dat ze een verminderde immuunrespons op vaccinatie veroorzaken. De LAAB werd goed verdragen en voorlopige analyses tonen aan dat de bijwerkingen evenwichtig verdeeld waren tussen de placebo- en AZD7442-groepen.

Foto Amstelveen
(Bron University of Colorado School of Medicine - 2021)

Myron J. Levin, MD, hoogleraar Kindergeneeskunde en Geneeskunde, University of Colorado School of Medicine


Myron J. Levin, MD, hoogleraar Kindergeneeskunde en Geneeskunde, Universiteit van Colorado School of Medicine, VS, en hoofdonderzoeker van de proef, zei: 'De PROVENT-gegevens tonen aan dat één dosis AZD7442, toegediend in een handige intramusculaire vorm, snel en effectief symptomatische COVID-19 kan voorkomen. Met deze opwindende resultaten zou AZD7442 een belangrijk instrument in ons arsenaal kunnen zijn om mensen te helpen die misschien meer nodig hebben dan een vaccin om hun normale leven weer op te pakken.'

Mene Pangalos, Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D, zei: 'We hebben aanvullende benaderingen nodig voor personen die niet voldoende beschermd zijn door COVID-19-vaccins. We zijn zeer bemoedigd door deze gegevens over de werkzaamheid en veiligheid bij mensen met een hoog risico, waaruit blijkt dat onze combinatie van langwerkende antilichamen het potentieel heeft om bescherming te bieden tegen symptomatische en ernstige ziekte, naast vaccins. We kijken ernaar uit om later dit jaar meer gegevens van het AZD7442 fase III klinische studieprogramma te delen.'

Foto Amstelveen
(Bron AstraZeneca - 2021)

Mene Pangalos, Executive Vice President, BioPharmaceuticals R&D


AZD7442 werd geoptimaliseerd met behulp van AstraZeneca's eigen YTE-technologie voor de verlenging van het half-leven, die tot 12 maanden bescherming tegen COVID-19 zou kunnen bieden, en wordt toegediend via intramusculaire injectie. Voorlopige "in vitro" bevindingen van onderzoekers van de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Columbia tonen aan dat AZD7442 recente opkomende SARS-CoV-2-virusvarianten neutraliseert, waaronder de Delta-variant.1-6

AstraZeneca zal de indiening van de profylaxegegevens (PROVENT en STORM CHASER) bij de gezondheidsautoriteiten voorbereiden met het oog op de mogelijke goedkeuring voor noodgevallen of voorwaardelijke goedkeuring van AZD7442. De volledige resultaten van PROVENT zullen worden ingediend voor publicatie in een peer-reviewed medisch tijdschrift en gepresenteerd op een komende medische bijeenkomst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.