Bijgewerkt: 19 januari 2022

Europol actie tegen DarkWeb

Nieuws ->

Bron: Europol
27-10-2021

Politiediensten over de hele wereld hebben 150 verdachten gearresteerd die betrokken zouden zijn geweest bij het kopen of verkopen van illegale goederen op het dark web, als onderdeel van een gecoördineerde internationale operatie waarbij negen landen betrokken waren – meldt Europol.

Bij deze operatie is meer dan 26,7 miljoen euro (31 miljoen dollar) aan contanten en virtuele valuta in beslag genomen, evenals 234 kg drugs en 45 vuurwapens. De in beslag genomen drugs omvatten 152 kg amfetamine, 27 kg opioïden en meer dan 25 000 ecstasypillen. Deze operatie, bekend onder de naam Dark HunTOR, bestond uit een reeks afzonderlijke maar complementaire acties in Australië, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, met coördinatie-inspanningen onder leiding van Europol en Eurojust.

Foto Amstelveen
(Bron Europol - 2021)

De deelnemende landen aan operatie Dark HunTOR


Operatie Dark HunTOR komt voort uit de inbeslagname eerder dit jaar van DarkMarket, 's werelds op dat moment grootste illegale marktplaats op het dark web. De Duitse autoriteiten arresteerden destijds de vermeende exploitant van de marktplaats en namen de criminele infrastructuur in beslag, waardoor onderzoekers over de hele wereld de beschikking kregen over een schat aan bewijsmateriaal. Het Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit (EC3) van Europol heeft sindsdien inlichtingenpakketten samengesteld om de belangrijkste doelwitten te identificeren.

Als gevolg daarvan werden 150 verkopers en kopers gearresteerd die betrokken waren bij tienduizenden verkopen van illegale goederen in heel Europa en de Verenigde Staten. Een aantal van deze verdachten werd door Europol beschouwd als "High-Value Targets". Deze arrestaties vonden plaats in de Verenigde Staten (65), Duitsland (47), het Verenigd Koninkrijk (24), Italië (4), Nederland (4), Frankrijk (3), Zwitserland (2) en Bulgarije (1). Een aantal onderzoeken is nog aan de gang om nog meer personen achter dark web accounts te identificeren.

Foto Amstelveen
(Bron Europol - 2021)

De resultaten van operatie Dark HunTOR


In het kader van deze operatie hebben de Italiaanse autoriteiten ook de dark web-marktplaatsen DeepSea en Berlusconi gesloten, die samen meer dan 100 000 aankondigingen van illegale producten hadden. Vier beheerders werden gearresteerd en 3,6 miljoen euro aan cryptocurrencies in beslag genomen. Europols EC3 faciliteerde de informatie-uitwisseling in het kader van de Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), die is ondergebracht bij het hoofdkantoor van Europol in Den Haag, Nederland.

DarkMarket in cijfers: bijna 500.000 gebruikers, meer dan 2.400 verkopers, meer dan 320.000 transacties, meer dan 4.650 bitcoin en 12.800 monero* overgemaakt. In het huidige tempo komt dit overeen met een bedrag van meer dan 140 miljoen euro. De verkopers op de marktplaats verhandelden vooral allerlei soorten drugs en verkochten vals geld, gestolen of vervalste kredietkaartgegevens, anonieme simkaarten en malware. * Monero is een gedecentraliseerde cryptocurrency. Het maakt gebruik van een openbaar gedistribueerd grootboek met privacy-verbeterende technologieën die transacties verdoezelen om anonimiteit en fungibiliteit te bereiken. Waarnemers kunnen adressen waar monero verhandeld wordt, transactiebedragen, adressaldo's of transactiegeschiedenissen niet ontcijferen.

In een reactie op Operatie Dark HunTOR zei Jean-Philippe Lecouffe, plaatsvervangend uitvoerend directeur Operaties van Europol, het volgende: 'Het doel van operaties zoals die van vandaag is om criminelen die actief zijn op het dark web te waarschuwen: de rechtshandhavingsgemeenschap heeft de middelen en wereldwijde partnerschappen om hen te ontmaskeren en hen verantwoordelijk te houden voor hun illegale activiteiten, zelfs op gebieden van het dark web.' Operatie Dark HunTOR werd uitgevoerd in het kader van het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminele Dreigingen (EMPACT).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.