Bijgewerkt: 30 september 2023

Epidemiologische update van het Omicron virus

Nieuws ->

Bron: European Centre for Disease Prevention and Control
02-12-2021

Met ingang van 2 december 2021, en sinds 1 december 2021, zijn 20 extra gevallen van SARS-CoV-2 Omicron VOC bevestigd, waarmee het totaal op 79 bevestigde gevallen komt -meldt het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC=Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding).

De gevallen zijn gemeld door 15 landen van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EU/EER): Oostenrijk (4), België (3), Tsjechië (1), Denemarken (6), Frankrijk (2, waaronder 1 op Réunion), Duitsland (10), Griekenland (1), IJsland (1), Ierland (1), Italië (9), Nederland (16), Noorwegen (4), Portugal (14), Spanje (3), en Zweden (4), volgens informatie uit openbare bronnen. Vier nieuwe EU/EER-landen die gevallen van de Omicron-variant melden, zijn: IJsland, Ierland, Griekenland en Noorwegen.Er zijn ook een aantal waarschijnlijke gevallen gemeld uit de hele regio, maar deze worden nog onderzocht. De meeste bevestigde gevallen hebben in het verleden naar Afrikaanse landen gereisd, en sommigen hebben aansluitende vluchten op andere bestemmingen tussen Afrika en Europa genomen. Verscheidene Europese landen meldden gevallen zonder reisgeschiedenis die ook geen bekend contact hadden met een geval met reisgeschiedenis (België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk).

Alle gevallen, waarover informatie over de ernst van de ziekte beschikbaar is, waren asymptomatisch of mild. Tot dusver zijn onder deze gevallen geen ernstige gevallen en geen sterfgevallen gemeld. Er zijn gevallen gemeld in 16 landen en gebieden buiten de EU/EER (Europese Economische Ruimte) (Australië, Botswana, Brazilië, Canada, Speciale Administratieve Regio Hongkong, Ghana, Israël, Japan, Nigeria, Saudi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zwitserland, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigde Staten van Amerika, en het Verenigd Koninkrijk). In totaal zijn er 390 bevestigde gevallen gemeld in 31 landen.

De gegevens van de eerste gevallen van deze nieuwe variant die uit de hele wereld zijn verzameld, zijn beperkt, maar suggereren dat de Omicron VOC geassocieerd kan worden met een hogere overdraagbaarheid dan de Delta VOC, hoewel er nog geen solide bewijsmateriaal is. Er blijft grote onzekerheid bestaan in verband met de doeltreffendheid van het vaccin, het risico op herinfecties en andere eigenschappen van de Omicron VOC. Op basis van deze factoren wordt de waarschijnlijkheid van verdere introductie en gemeenschapsverspreiding van de Omicron VOC in de EU/EER-landen momenteel als HOOG ingeschat.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.