Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Enorm zonnebloemenboeket in het Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Informatief

Bron: Museum Jan van der Togt
16-07-2015

16-07-2015 t/m 26-07-2015

Op 17 juli 2014 stortte een Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 neer in de Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. In Nederland heerste ongeloof en er was sprake van groot verdriet. Cameraman Joris Hentenaar en verslaggever Rudy Bouma deden verslag van de rampplek voor het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Het eerste wat opviel, waren de immense velden zonnebloemen rondom de plek, stille getuigen van het noodlot.

Foto Amstelveen
(Foto Bas Meeuws - 2015)

Het zonnebloemenboeket van fotokunstenaar Bas Meeuws, samengesteld uit de bloemen in de omgeving van de rampplek

Zij verzamelden bloemen voor familie van de overleden passagiers die zij kenden. Vanuit hun persoonlijk verlies ontstond gaandeweg het idee, om een blijvend aandenken te bieden aan de nabestaanden van alle slachtoffers, een kunstwerk, dat verbindt met de plaats van de ramp. Nabestaanden kennen die plaats voornamelijk uit de nieuwsbeelden: de zonnebloemen, de witte linten, het gesmolten aluminium en de brokstukken. Bouma en Hentenaar richtten de Stichting Zonnebloemenboeket op en vonden kunstenaar Bas Meeuws bereid om een kunstwerk te vervaardigen. Alle nabestaanden kregen via Fonds Slachtofferhulp een kunstwerk aangeboden als aandenken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com- 2015)

De gebruikte doos, waarin de bloemen van de rampplek naar Bas Meeuws werden gestuurd


Van 16 tot en met 26 juli 2015 is in Museum Jan van der Togt in Amstelveen een tentoonstelling te zien over de zonnebloemen. Er is daadwerkelijk een zonnebloemenveld gemaakt en daarmee is de cirkel rond. U kunt de gele velden van juli 2014 zien, het boeket van Bas Meeuws en hoe het veld er in juni 2015 uitzag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com- 2015)

Een echt zonnebloemveld in het Museum Jan van der Togt schenkt de bezoekers een aparte ervaring


'De bloemen van het zonnebloemenboeket zijn alle afkomstig uit de omgeving van de rampplek. De zonnebloemen, korenaren, kamille, distel en wilde leeuwerik groeiden op de velden. De rozen zijn meegenomen van een gedenkplaats in de tuin voor het Park Inn Hotel in Donetsk, waar de plaatselijke bevolking bloemen neerlegde voor de slachtoffers.

De zonnebloem in knop bovenin het boeket is dezelfde als de bloem links onder de korenaar vol in bloei, en als de verdorde bloem op het aluminium blad. Rechts in het boeket plaatste Meeuws een bloeiende zonnebloem met vijf knoppen aan dezelfde stengel. Waar Meeuws' andere boeketten gonzen van de beestjes, is het hier stil.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com- 2015)

De foto's van de kunstwerken, die aan de nabestaanden werden aangeboden, dat hen met de plaats van de ramp verbindt


Ervaring van de cameraman Joris Hentenaar:

'Het zonnebloemenboeket heeft vele mensen geroerd en veel troost geboden. Het verhaal, dat de bloemen in het veld rondom de rampplek stonden en toekeken als stille getuigen roert velen. Twee weken geleden was ik er weer. Nu met de vader van Rein. Rein mijn oppaskind. De plek bezoeken met de vader was emotioneel. Als eerste directe nabestaanden teruggaan naar de plek, waar je zoon is omgekomen is bijzonder. Ook hebben we de vader de plek laten zien, waar de bloemen zijn geplukt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com- 2015)

In de zaal vol met zonnebloemen is het onwerkelijk stil en benauwd, zoals dat waarschijnlijk ook in het echt gebeurde naast het dorpje Grabovo (Грабовo) in het Oekraïense district Donetsk op 17 juli 2014


Het bizarre is, dat deze plek feitelijk ongeroerd gebleven sinds wij er vlak na de ramp waren. Het veld staat er dus nog steeds. De boeren hebben door de oorlog en de MH17 ramp geen mogelijkheden gehad om de bloemen te "verhandelen". Het veld staat er dus nog identiek, alleen totaal verdort. Een treurige aanblik van zwarte stelen met grijze koppen. Natuurlijk heb ik dit gefotografeerd. Nu er in het museum een daadwerkelijk zonnebloemenveld is gemaakt, is de cirkel helemaal rond. De gele velden van juli 2014. Het boeket van Bas en nu juni 2015 de verdorde zwarte kale velden met bloemen erop. Laten wij proberen met z'n allen de beleving van een geel zonnebloemenveld vast te houden als troost voor de nabestaanden.'

Museum Jan van der Togt is voor deze tentoonstelling extra geopend op maandag 20 en dinsdag 21 juli 2015 van 11.00 – 17.00 uur. De zonnebloemtentoonstelling is van 16 tot en met 26 juli 2015 te bezichtigen. Toegang in deze periode is gratis, museumkaart welkom. Adres: Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.