Bijgewerkt: 5 december 2021

Eneco is verkocht aan Mitsubishi voor 4,1 miljard euro

Nieuws -> Informatief

Bron: Eneco
25-11-2019

Eneco versterkt haar duurzame koers en breidt internationaal verder uit met een consortium onder leiding van Mitsubishi Corporation als nieuwe aandeelhouder. Aandeelhouderscomité en Eneco bereikten overeenstemming met een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu over een bod op Eneco voor een waarde van EUR 4,1 miljard.

Het aandeelhouderscomité, Eneco en een consortium onder leiding van Mitsubishi Corporation hebben overeenstemming bereikt over de voorgenomen verkoop van alle aandelen Eneco voor een totale waarde van EUR 4,1 miljard. Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle andere belanghebbenden van Eneco, inclusief haar medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid. Mitsubishi Corporation (80%) en Chubu (20%) zullen de voorgenomen transactie volledig financieren door gebruik te maken van de bestaande liquide middelen. Mitsubishi Corporation en Chubu zijn aandeelhouders met een langetermijn horizon en staan volledig achter de versterking van Eneco's duurzame strategie.

Het consortium zal de activiteiten van Eneco internationaal verder uitbreiden: Eneco wordt het Europese centrum voor alle energiegerelateerde activiteiten van Mitsubishi Corporation, een wereldwijde onderneming met grote ambities op het gebied van energietransitie, en Chubu, het op twee na grootste Japanse energiebedrijf met zo'n 10,2 miljoen retail klantencontracten en gericht op niet-fossiele energiebronnen. Mitsubishi Corporation is van plan om een deel van haar offshore-windenergieactiviteiten (meer dan 400 Megawatt) over te dragen aan Eneco. Eneco blijft intact als een geïntegreerde en onafhankelijke Nederlandse energieonderneming:

-de merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de huisstijl van Eneco blijven onveranderd

de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden blijven ongewijzigd

-het hoofdkantoor van Eneco blijft in Rotterdam gevestigd

-Het kredietprofiel van Eneco (momenteel BBB+ onder S&P) zal naar verwachting profiteren van de financiële draagkracht van de nieuwe aandeelhouders.

Ruud Sondag bestuursvoorzitter zal na afronding van de voorgenomen transactie ontslag nemen als CEO en blijft als senior adviseur. Hij zal worden opgevolgd door een Nederlandse CEO Eneco Chief Customer Officer Hans Peters en een vertegenwoordiger van Mitsubishi Corporation (nog aan te kondigen) zal worden toegevoegd aan de huidige raad van bestuur.

De overeenkomst is aangegaan door het aandeelhouderscomité. De 44 Nederlandse gemeentelijke aandeelhouders zullen in de gelegenheid worden gesteld om een definitieve beslissing te nemen over de verkoop van hun aandelen. Het akkoord wordt unaniem gesteund door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Eneco, die het in het belang van Eneco en al haar stakeholders achten. De centrale ondernemingsraad heeft een positieve kijk op Mitsubishi Corporation en Chubu als toekomstige aandeelhouders en heeft een onvoorwaardelijk positief advies over de transactie gegeven. De Ondernemingskamer zal worden verzocht de onderzoeksprocedure te beëindigen.

Foto Amstelveen
(Bron Mitsubishi Corporation - 2019)

Mr. Takehiko Kakiuchi, (1955) CEO van Mitsubishi Corporation


Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi Corporation: 'We zijn onder de indruk van Eneco's prestaties en haar marktpositie en zijn van plan om die positie verder uit te bouwen. Eneco en wij werken sinds 2012 succesvol samen in een strategisch partnerschap voor de lange termijn en hebben daardoor een bewezen staat van dienst op het gebied van succesvolle samenwerking bij diverse duurzame energieprojecten. We delen dezelfde langetermijnvisie op "ieders duurzame energie", hebben een goede culturele fit en we zijn ervan overtuigd dat Eneco goed gepositioneerd is om een leidende rol te blijven spelen in de energietransitie. Eneco sluit perfect aan bij onze huidige energieactiviteiten en biedt ons een platform om verder te groeien in de Europese markt, waarin we een leidende positie willen innemen in de energietransitie. Wij zijn ervan overtuigd dat wij de beste partner zijn voor alle stakeholders van Eneco en kijken uit naar de gezamenlijke verdere ontwikkeling van een duurzame strategie.'

Foto Amstelveen
(Bron Eneco - 2019)

Mr. L.M. (Ruud) Sondag (1962) directeur van energieleverancier Eneco


Ruud Sondag, CEO van Eneco: 'Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben we aandeelhouders gevonden die de strategie van Eneco voor honderd procent ondersteunen. Onze partner Mitsubishi Corporation, onze partner voor enkele jaren, wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en onafhankelijk Nederlands energiebedrijf. We krijgen volop mogelijkheden voor expansie binnen en buiten Europa.

Ik ben er trots op dat het aandeelhouderscomité, de raad van commissarissen en de raad van bestuur gezamenlijk en unaniem tot dit positieve resultaat zijn gekomen. Minstens zo belangrijk is dat de centrale ondernemingsraad ook een positieve visie heeft op Mitsubishi Corporation en Chubu als toekomstige aandeelhouders en een onvoorwaardelijk positief advies heeft gegeven. We kijken ernaar uit om samen met onze klanten, medewerkers, partners, overheden en nieuwe aandeelhouders te blijven werken aan de energietransitie en een duurzame toekomst.'

Foto Amstelveen
(Foto/Bron Mirande Phernambucq/gemeente Rotterdam - 2018)

Arjan van Gils (D66) (1955), wethouder Financiën van de gemeente Rotterdam


Arjan van Gils (D66), wethouder Financiën van de gemeente Rotterdam en voorzitter van het aandeelhouderscomité: 'Diverse marktpartijen hebben grote belangstelling getoond voor Eneco, wat de unieke positie van Eneco in de energietransitie bevestigt. Onze prioriteit was het voeren van een zorgvuldig verkoopproces, met inachtneming van Eneco's duurzame strategie en andere belangen van alle stakeholders van Eneco. Wij zijn dan ook verheugd dat wij in Mitsubishi Corporation en Chubu voor Eneco stabiele aandeelhouders hebben gevonden die de duurzame doelstellingen en ambities van Eneco delen, in overeenstemming met de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Het consortium heeft op alle niveaus de beste voorwaarden geboden en voldoet aan alle criteria die in het verkoopproces het beste zijn vastgesteld. Het consortium heeft de benodigde financiële kracht om Eneco verder uit te bouwen, zowel in het licht van de energietransitie als commercieel. In de komende periode zullen wij de voorgenomen transactie nader toelichten aan de 44 aandeelhouders van Eneco.'

De arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd, medewerkers behouden hun arbeidsvoorwaarden en kunnen nieuwe carrièremogelijkheden benutten, zowel in Nederland als internationaal. Het Consortium wil het bedrijf ook autonoom laten groeien en de werkgelegenheid voor zowel bestaande als toekomstige medewerkers verbeteren. Klanten kunnen blijven rekenen op de producten en diensten van de vertrouwde merken, waaronder Eneco, Oxxio, Lichtblick, Woonenergie, Quby en AgroEnergy. Het hoofdkantoor blijft in Rotterdam. De activiteiten in België en Duitsland zullen worden voortgezet vanuit het regionale hoofdkantoor. Lees het volledige persbericht: Eneco versterkt duurzame koers en bouwt internationaal verder uit met een consortium geleid door Mitsubishi Corporation als nieuwe aandeelhouder (pdf 9 pagina’s)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.