Bijgewerkt: 25 juni 2024

Eigenaren van loslopende honden in de Middelpolder worden bekeurd

Nieuws -> Informatief

Bron: Groengebied Amstelland / mevrouw W.J.M.
03-04-2013

Mevrouw M. uit Amstelveen stuurde deze e-mail naar onze redactie:

'Bij toeval hoorde ik, dat er een nieuwe regel gaat gelden in de Middelpolder bij de wijk Kostverloren. Van een van de laatste actieve boeren in die polder vernam ik, dat het Noordhollands Landschap met ingang van 15 mei 2013 alle eigenaren van loslopende honden gaat bekeuren.

Bovendien wordt er een weiland opgeofferd als 'uitlaatweide'. Hoe gek kun je het bedenken. Een weiland, dat tot deze winter een heel landelijk aanzien had met rondscharrelende schapen. Die schapen zijn al verwijderd en de boer mag het terrein wel onderhouden maar zijn schapen niet!!!

Nu dat lijkt mij totaal onjuist. Een enorme verschraling bovendien, die dieren maken het aanbod van andere boerderijdieren en weidevogels zo compleet. Misschien, dat uw plaatselijk blad daar ruchtbaarheid aan wilt geven. Enige tijd geleden hebben we al de aantasting met golfterrein weten te pareren. Naar mijn idee een prima onderwerp voor een artikel over dit onzinnige idee. Ik zal uw blad met nog meer aandacht in de komende tijd volgen.

U vriendelijk groeten, W.J.M.'


Grotere kaart weergeven De Middelpolder in Amstelveen

Wij hebben de e-mail van mevrouw W.J.M. doorgestuurd naar Groengebied Amstelland en Jeroen Schepers, beheermedewerker beantwoordde haar e-mail:

'Groengebied-Amstelland beheert lang niet alle percelen in de Middelpolder. Groengebied Amstelland gaat echter wel de hondenregels strakker hanteren, dit na een aantal meldingen van ruiters, sporters en andere recreanten die lastig gevallen zijn door honden op terreinen waar ze aangelijnd dienen te zijn.

Ook zijn er regelmatig schapen aangevallen door loslopende honden. In 2004 is door het bestuur van Groengebied Amstelland al een tweetal honden losloopgebieden aangewezen in de Middelpolder. Deze gebieden, onder andere het weideperceel direct ten noorden van Escapade wordt nu gebruikt om hondenbezitters te verwijzen die met hun hond onaangelijnd willen recreëren.'


Gerben Houtkamp, Programmamanager Groengebied Amstelland beantwoordt de vragen van John Levie, wethouder Ruimtelijke Ordening:

Naar aanleiding van je vragen over de situatie met loslopende honden in de Middelpolder hierbij kort wat meer toelichting.

Mede naar aanleiding van klachten over loslopende honden in de Middelpolder worden mensen die hun hond los laten lopen op plekken, waar dit niet mag, daarop aangesproken. Het bestuur van het Groengebied heeft terreinen aangewezen waar honden los mogen. De hondenbezitters worden daarover geïnformeerd.

Een van de  genoemde terreinen in de Middelpolder die is aangewezen als losloopgebied voor honden is in gebruik genomen door een schapenhouder die zijn schapen op dit terrein liet grazen. Met de schapenhouder is afgesproken, dat hij zijn schapen voor 15 mei 2013 van het terrein verwijdert. Hierdoor kan het terrein gebruikt worden als losloopgebied voor honden, zoals door het bestuur besloten. Recreanten die hun hond willen laten loslopen kunnen dan in dit gebied terecht. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.