Bijgewerkt: 18 mei 2024

Een warme Kerstkunstjamm

Nieuws -> Informatief

Bron: Noelle van der Lende
27-12-2010

Ondanks het barre winterweer, sloten met ijs en wegen vol sneeuw, wisten een groot aantal belangstellenden toch de weg te vinden naar de Amsteldijk waar op 19 december 2010 de  Kerstkunstjamm plaats vond.

Er wachtte ze een letterlijk warm welkom met een glaasje glühwein en een exotisch hapje. De opening werd dit keer verricht door een illuster duo: actrice Simone Bergman en Nico de Laaf, voormalig lid van de directiestaf van de Rietveld Academie, waar hij de supervisie had over de avondopleidingen. “Nico de Laaf weet als geen ander wat kunst met mensen doet”, zei Simone Bergman ter introductie.

noelle Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Noëlle van der Lende, de organisator van Kunstjamm


Ter illustratie van die mening vertelde Nico het verhaal van zijn dochter die op vijfjarige leeftijd een straattekening maakte, daar aandacht voor vroeg, erbij ging zingen en dansen en uiteindelijk in slaap viel. Terwijl hij haar observeerde besefte Nico de Laaf, dat zij met haar expressie op jonge leeftijd al voldeed aan alle wetten van de beeldende kunst.

Hij prees de twee kunstenaars die op deze middag hun werk ten toon stelden. “Indrukwekkende kunstwerken van een geweldige intensiteit”, zei Nico de Laaf. Noor Geurts met prachtige feeërieke schilderijen, zeeachtige taferelen die een sfeer van verlatenheid uistralen; van Ellen van der Ven waren er bronzen beeldhouwwerken. Volgens Nico de Laaf geven beide vrouwen uiting aan hun creativiteit op een manier die een hobby overstijgt.

Muziek

De muzikale omlijsting kwam deze middag zoals gewoonlijk van een aantal vaste muzikanten: Bart, Maarten en Ben gitaar; Hans Keyboard, Martin percussie en Chiel voor ‘alle overige herrie’, zoals hij het zelf zo mooi noemde, waaronder mondharmonica en mandoline.

Gastoptredens waren van Mark, elektrische gitaar en zijn vrouw Ronda als vocaliste met een formidabel stemgeluid. Ze was net terug van een spetterend optreden in Mallorca. Haar stijl is heel divers en op deze Kerstkunstjamm stemde ze haar songs naadloos af bij de stijl van de Kunstjamm band; een beetje jazzy. Eregast op deze bijeenkomst was Hugo van Neck, wonderkind van zijn tijd en virtuoos pianist.

Regelmatig geeft hij concerten in zijn woonplaats Waalwijk, maar op deze prettige ontregelde middag bracht hij zijn talent ten gehore in Amstelveen en konden bezoekers genieten van zijn prachtig pianospel. Hugo is een oude bekende van Noelle van der Lende en gevraagd naar zijn mening over haar initiatief antwoordde Hugo van Neck: “kunst en muziek liggen duidelijk in het verlengde van elkaar en zijn een onafscheidelijke combinatie.”

Voor dit jaar betekende het de laatste Kunstjamm, januari is een periode van rust na een hectische tijd. Op 19 februari bent u weer van harte welkom om de eerste Kunstjamm van 2011, dit keer geheel in Valentijn stijl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.