Bijgewerkt: 3 maart 2024

Een meevaller voor kamerhuurders

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
20-05-2014

Huurders van kamers en etages hoeven straks geen bemiddelingskosten meer te betalen wanneer een bemiddelaar zowel voor de huurder, als voor de verhuurder optreedt. Nu kunnen die kosten nog in rekening worden gebracht bij verhuurder en kamerhuurder. Straks betaalt alleen de verhuurder. Dit staat in een wetsvoorstel van de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Blok ( Wonen en Rijksdienst), dat voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Stef Blok, (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst


De regeling verbetert de positie van de kamerhuurder, omdat in de wet niet langer onderscheid wordt gemaakt met huurders van andere woonruimte. Zij zijn namelijk niet verplicht deze bemiddelingskosten te betalen. Aanleiding voor de maatregel is de verandering in de situatie ten opzichte van enkele jaren geleden toen de vrees bestond, dat niet-commerciёle bemiddelingsbureaus voor verhuur van kamers kopje onder zouden gaan als alleen de verhuurder voor de bemiddelingskosten opdraait. Verhuurders zouden deze bemiddelingsbureaus niet meer inschakelen en zelf hun kamers gaan verhuren met als gevolg, dat het aanbod van geschikte woonruimte versnippert en het lastiger wordt de doelgroep te bereiken.

Dat is anders geworden door de verhuur van kamers via het internet, omdat huurders makkelijker en sneller zijn te bereiken. Bovendien willen de bewindslieden excessieve vergoedingen voor deze bemiddelingskosten aanpakken. Zij reageren op klachten uit de praktijk. De beide ministers vinden, dat ook in deze gevallen de kamerhuurder bescherming verdient. Het gaat vaak om een groep huurders van wie geen grote draagkracht kan worden verwacht.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.