Bijgewerkt: 25 juni 2024

Eddy Christiani vierde zijn 95ste verjaardag in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
22-04-2013

Zondagmiddag 21 april 2013 vierde de Nederlandse gitarist, zanger, componist en tekstschrijver Eddy Christiani zijn 95ste verjaardag. Zijn fanclub, vrienden, buren en de gemeente Amstelveen boden hem gelegenheid bij deze memorabele leeftijd in kleine kring stil te staan.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De leden van het Meezingkoor Waterland wachten buiten en zingen vast in

Het was een zonnige dag en iedereen stond buiten te wachten tot het feest mocht beginnen. De geplande bijeenkomst zou klein en informeel worden gehouden, maar het werd uiteindelijk een zeer drukke happening in het LounZ Club Restaurant aan de Dorpsstraat in Amstelveen. Onder de genodigden bevonden zich onder meer Ad van der Gein (1922) oprichter van het Cocktail Trio, een bekend zangtrio van populaire Nederlandstalige liedjes in de jaren 1950, -60 en 70.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Annie de Reuver was eerder aangekomen en ze wacht op Eddy

De voormalige zangeres Annie de Reuver (1917) was ook gekomen en daardoor ontstond in Amstelveen op deze prachtige lentedag een heuse reünie. Annie de Reuver en Eddy Christiani zijn de enige twee Nederlandse, nog in leven zijnde, artiesten in de lichte muziek van voor de Tweede Wereldoorlog. Zij begonnen in de jaren 1930 met optredens en radio-uitzendingen.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De begeleidingsband van het Meezingkoor Waterland speelt gezellige muziek


De leden van het Meezingkoor Waterland uit Monnickendam, het koor waar Eddy Christiani beschermheer van is, bracht zondag als eerbetoon aan Eddy een aantal liedjes ten gehore. Christiani is de eerste bespeler van de elektrische gitaar in Nederland en waarschijnlijk ook in Europa.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, ontvangt Eddy Christiani voor het restaurant LounZ

Op het moment, dat Eddy de trap afkwam, begeleid door Friso de Zeeuw en geholpen door de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, zette het Meezingkoor Waterland 'het lang zal hij leven' in en iedereen zong gezellig mee. Eddy was echt verrast, dat er zoveel mensen waren gekomen en moest regelmatig zijn ogen even drogen.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Eddy Christiani is heel verbaasd dat er zo veel mensen naar zijn verjaardagsparty waren gekomen. Friso de Zeeuw de voorzitter de fanclub van Eddy, begeleidt de beschermheer van het koor op de trap

Na drie meezingers van het koor nam Jan van Zanen de microfoon en sprak de zanger op grappige wijze toe. Tevens bedankte hij de buren van Eddy die dit feest voor hem in werking hadden gezet. Vervolgens sprak ook Annie enkele woorden en haalde wat herinneringen op.

Eddy gaf te kennen, dat zijn geheugen niet meer zo goed is, waarop Annie, die een jaar ouder is zei: 'dan bel je mij maar even!' Friso de Zeeuw, voorzitter van de fanclub van Eddy vertelde, hoe belangrijk het is om het Nederlandstalige muziekrepertoire in stand te houden en aan de volgende jongere generaties door te geven.

De heer Wil van den Berg, burgemeester van Ferwerderadiel in Fryslân vertelde dat hij Eddy vaak had ontmoet in zijn stad. Zijn moeder danste met Eddy in 1951 en toen Eddy aan een tweede dans wilde beginnen, stak zijn vader daar een stokje voor. Van den Berg was door Friso de Zeeuw uitgenodigd om Eddy even toe te spreken.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het koor zingt al staande op de trap


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De koorleden zingen uit volle borst smartlappen, zeemansliedjes en ander Nederlandstalig repertoire en uiteraard liedjes van Eddy Christiani


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De mannen van het koor doen ook hun best

Nadat de burgemeester van Ferwerderadiel zijn cadeau aan Christiani had overhandigd, nam de voorzitter van het Amsterdamse Artiesten Club, Henk Wolleswinkel het woord. Hij vertelde, dat het moeilijk was om iedere keer maar weer een cadeau te bedenken, maar dat ze toch weer wat hadden kunnen vinden. Daarop bood hij een miniatuurfiets aan en op de bijbehorende plaquette stond: 'Spring maar achterop' een tekst van een liedje uit 1952, dat Eddy vaak heeft gezongen.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Eddy Christiani ontmoet Annie de Reuver


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Eddy Christiani en zijn collega muzikant Ad van de Gein samen op de bank, genieten van de sfeervolle muzikale middag


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen feliciteert de jarige Eddy Christiani

Eddy memoreerde nog dat het 'Spring maar achterop' een legendarische tekst is, omdat er een bepaald radiostation destijds verbood dit lied te draaien. Hij wilde verder niet in detail treden, maar je zag dat hij het nog steeds een rare actie vond.

Na alle hartelijke woorden werden hapjes en drankjes geserveerd en zong het koor weer lekkere meezing liederen. Al met al was het een hele gezellige drukke verjaardag geworden die Eddy Christiani niet snel zal vergeten en hopelijk weer een jaar op kan teren.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De grote zaal van restaurant LounZ is helemaal vol met feestende mensen


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De fiets van Christiani, het cadeautje van het Amsterdamse Artiesten Club


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Het hoogtepunt van de middag, de grote verjaardagstaart wordt bezorgd


christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De gebakjes met het cijfer '95' waren snel opgegeten


Eddy Christiani
Eddy Christiani is voor zijn fans nog steeds een idool. De gitarist en zanger scoorde vooral in de jaren '40 en '50 hits als 'Zonnig Madeira', ‘Op de woelige baren’ , ’Kleine Greetje uit de polder’ en 'Spring maar achterop'. Hij was in de periode 1950-1958 verreweg de populairste Nederlandse zanger.

Met het combo van Tonny Eyk was Eddy sinds de zomer van 1966 jarenlang met zijn gitaar te zien op televisie bij Willem Duys in het tv-programma "Voor De Vuist Weg". In 2005 kreeg Christiani een oeuvreprijs (Edison) en in 2006 riep Poppunt Zeeland de Eddy Christiani Award in het leven.

christiani Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

De 95 jarige Eddy Christiani straalt van geluk

Christiani reikte deze prijs tot en met 2010 jaarlijks zelf in Vlissingen uit. Dit jaar bestaat de prijs 5 jaar en wordt om die reden uitgereikt in Paradiso in Amsterdam. De mensen achter deze prijs zijn ook aanwezig.

Op dinsdag 6 juni 2007 begon hij op 89-jarige leeftijd in De Speeldoos in Baarn aan een afscheidstournee met als titel "De engel op mijn schouder". Eddy Christiani woont in Amstelveen en treedt nu niet meer op en komt nauwelijks meer in de openbaarheid.

Cocktail Trio
Pianist en leider van het Cocktail Trio was Ad van de Gein. Hij speelde kort na de Tweede Wereldoorlog als pianist in diverse ensembles, waaronder het AVRO ballroom orkest. In 1951 werd hij de metgezel van Johnny Kraaijkamp en zong met hem op de televisie het liedje Willem, ga jij vanavond naar de fillem?. Andere bekende liedjes van het Cocktail Trio waren onder andere Het Vlooiencircus en Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien? Ook op een kangaroe-eiland en Batje Vier kon vroeger iedereen meezingen.

Annie de Reuver
In de jaren 1960 trad Annie de Reuver vaak op. Met het orkest De Reuvertjes tournees gaf ze voorstellingen voor Nederlandse militairen in Nederland, Duitsland en op schepen. In dat orkest zaten onder meer leden van The Skymasters. Ook zong ze voor de radio, jarenlang twee keer per week. Dit deed zij vaak met tijdgenoot Eddy Christiani. Rond 1955 werden Christiani en De Reuver door het Nederlandse muziekblad, 'Tuney Tunes' (met radio-dj en muziekjournalist Skip Voogd) herhaaldelijk uitgeroepen tot Nederlands beste en meest populaire Nederlandse vocalisten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.