Bijgewerkt: 28 maart 2024

Echtpaar uit Amstelveen aangehouden tijdens onderzoek naar witwassen

Nieuws -> Informatief

Bron: OM parket Amsterdam
09-11-2015

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft vorige week dinsdag 3 november 2015 in een internationaal onderzoek naar witwassen een echtpaar van 56-jaar uit Amstelveen aangehouden. Er zijn twee woningen in Aruba doorzocht, een woning in Amstelveen en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Er is behalve op administratie ook beslag gelegd op onroerend goed, twee auto’s, en een boot omdat misdaad niet mag lonen.

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de Financial Intelligence Unit (FIU). Het echtpaar wordt verdacht van witwassen. De man en vrouw verkochten in 2009 op Aruba percelen grond voor een onverklaarbaar hoge prijs aan drie stichtingen. Het geld werd ontvangen van twee offshore vennootschappen. De verkoop ging niet door, maar het geld is tot op heden niet terugbetaald.

De verdachten lijken daarnaast van de wind te leven. Hun uitgaven zijn niet te verklaren uit hun reguliere inkomsten en vermogen. Op hun bankrekeningen ontvangen ze regelmatig grote geldbedragen uit het buitenland onder de noemer ‘lening’. Aflossingen worden niet gezien. Ze wonen in een woning van circa 1.900.000 euro. De rechter-commissaris van de rechtbank Amsterdam heeft de man afgelopen vrijdag in bewaring gesteld voor 14 dagen. De vrouw is voor 6 dagen in bewaring gesteld.

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.