Bijgewerkt: 21 juli 2024

EU Commissaris Kyriakides over de levering van de coronavaccins

Nieuws -> Informatief

Bron: Europese Commissie
26-01-2021

Op 25 januari 2021 reageerde mevrouw Stella Kyriakides (1956), EU commissaris voor Volksgezondheid over de leveringsproblemen van het coronavaccin door AstraZeneca aan de EU landen:

'Goedenavond. U weet dat het vaccin van AstraZeneca zich momenteel in de laatste fase van het goedkeuringsproces bij het Europees Geneesmiddelenbureau bevindt. Als aan alle eisen is voldaan, kan het Europees Geneesmiddelenbureau eind deze week een marktvergunning aanbevelen. Maar er is een probleem aan de aanbodzijde.

Afgelopen vrijdag heeft het bedrijf AstraZeneca de Commissie en de lidstaten van de Europese Unie verrassend laten weten dat het van plan is de komende weken aanzienlijk minder doses te leveren dan overeengekomen en aangekondigd. Dit nieuwe schema is voor de Europese Unie onaanvaardbaar.


Daarom heb ik dit weekend een brief aan het bedrijf geschreven, waarin ik belangrijke en ernstige vragen stel. De Europese Unie heeft de ontwikkeling van het vaccin en de productie ervan voorgefinancierd en wil het rendement ervan zien. De Europese Unie wil precies weten welke doses tot nu toe door AstraZeneca zijn geproduceerd en waar precies, en of en aan wie zij zijn geleverd.

Deze vragen zijn vandaag ook besproken in de gezamenlijke stuurgroep van de Commissie en de 27 lidstaten met AstraZeneca. De antwoorden van het bedrijf waren tot dusver niet bevredigend. Daarom is voor vanavond een tweede bijeenkomst gepland. De Europese Unie wil dat de bestelde en voorgefinancierde doses zo snel mogelijk worden geleverd. En wij willen dat ons contract volledig wordt nagekomen.

Bovendien heeft de Commissie de 27 lidstaten in de stuurgroep vandaag voorgesteld om zo snel mogelijk een mechanisme voor de transparantie van de uitvoer in te voeren. De Europese Unie heeft de snelle ontwikkeling en productie van verschillende vaccins tegen COVID-19 gesteund met een totaalbedrag van 2,7 miljard euro. Wij willen duidelijkheid over de transacties en volledige transparantie met betrekking tot de uitvoer van vaccins uit de EU.

In de toekomst zullen alle bedrijven die in de EU vaccins tegen COVID-19 produceren, dit in een vroeg stadium moeten melden, wanneer zij vaccins naar derde landen willen uitvoeren. Humanitaire leveringen worden hierdoor uiteraard niet beïnvloed. De Europese Unie zal alle maatregelen nemen die nodig zijn om haar burgers en rechten te beschermen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.