Bijgewerkt: 25 juli 2024

Dure smartphone via lening kopen wordt door BKR-geregistreerd

Nieuws -> Informatief

Bron: BRK
01-05-2017

Per 1 mei 2017 moeten de telecomaanbieders die een mobiele telefoon in combinatie met een telecomabonnement in maandelijkse termijnen ter beschikking stellen, voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zo moeten consumenten op een duidelijke manier worden geïnformeerd over abonnementskosten enerzijds en het gebruik van hun telefoon anderzijds. Het betalen van een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen is krediet en roept vragen op: krijg ik een BKR-registratie als ik nu een nieuw abonnement neem? Wat betekent dat voor een eventuele hypotheek? Welke regels gelden er voor mijn abonnement? Het BKR geeft antwoord op uw vragen.

De veranderingen per 1 mei 2017. 'Let op, geld lenen kost geld', deze uitspraak ziet u vaak voorbijkomen op websites van telecomproviders. Per 1 januari 2017 zijn de providers verplicht deze melding op hun website, of andere plekken waar zij hun mobiele telefoon als onderdeel van abonnementen aanbieden, te plaatsen. Een telefoonabonnement met een mobiele telefoon die wordt betaald in maandelijkse termijnen houdt in, dat u een lening afsluit voor deze mobiele telefoon. Dit maandelijkse kredietbedrag zat vroeger meestal verwerkt in uw maandelijkse abonnementskosten. Met ingang van 1 mei 2017 wordt de lening voor de mobiele telefoon bij Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd. De provider moet de consument hierover duidelijk informeren.Een telefoon bij een abonnement in maandelijkse termijnen is een lening. Hoe zit dat precies? Bij veel mobiele abonnementen kan je ook een mobiele telefoon in maandelijkse termijnen betalen. Het betreft een lening voor de telefoon, waarvoor u maandelijks een bepaald bedrag afdraagt. De maandelijkse kosten van het abonnement bestaat uit een opbouw van de kosten voor internet, bellen en sms’en en een maandelijks bedrag, dat u afbetaalt voor de mobiele telefoon.  Dit laatste wordt gezien als een (goederen)krediet. Het deel van het abonnement, dat gaat over internet, belminuten en sms’jes valt dus niet onder het krediet. Sinds 1 januari 2017 zijn providers verplicht om duidelijk inzicht te geven in de verdeling van deze kosten.

Wanneer wordt het bedrag van mijn mobiele telefoon BKR geregistreerd? Vanaf 1 mei 2017 geldt de BKR-registratie voor nieuwe toestellen die in maandelijkse termijnen bij een telefoonabonnement worden verstrekt. Het betreft alleen, waanneer de lening voor het toestel hoger is dan 250 euro. Deze lening wordt door de telecomaanbieder bij het BKR-geregistreerd. Kredietaanbieders hebben dan inzicht in uw leningen. Er is een uitzondering: wanneer u een aanbetaling doet bij het afsluiten van uw abonnement, waardoor de kosten van de lening lager uitvallen dan 250 euro krijgt u geen BKR-registratie. De kredietaanbieder, in dit geval de provider, is verplicht om te toetsen of u de maandelijkse lasten kunt betalen. De regelgeving staat vast in de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarop wordt toegezien door het Autoriteit Financiële Markten (AFM).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.