Bijgewerkt: 13 april 2024

Drie evenementen onder de naam Sprankel in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Bibliotheek Amstelland
25-02-2021

Ondanks de pandemie valt er in 2021 toch te genieten van verrassende lezingen. Het Amstelveens Boekenfeest en de Bibliotheek Amstelland organiseren dit jaar maar liefst drie evenementen onder de naam SPRANKEL. Het eerste (online) evenement is in de Bibliotheek Amstelland op woensdag 10 maart 2021. Tommie Niessen spreekt met Loes Wouterson op humoristische wijze over zijn ervaring in de zorg, opgetekend in hun boek Kastanjehove.

Wat in 2019 begon met een ingeving van Jacobine van den Hoek en een enthousiaste reactie van Peter Kluskens van ANNA Amstelveen, eindigde in een groots en gezellig boekenfeest. 'Auteurs en mensen die boeken lezen zijn niet saai,' vond Jacobine. ‘Je moet eens weten hoe goed auteurs en lezers kunnen feesten.' Daarom organiseerde ze tot drie keer toe het Amstelveens Boekenfeest in de voormalige Annakerk in Amstelveen, waar mensen met koffie, thee, een Naeckte Brouwers biertje of een wijntje en een bitterbal konden genieten van verhalen van auteurs en waar meer 'boekengerelateerde' dingen te doen waren. De opmaat van een festival, zo zag ze het voor zich.

De pandemie bracht alles in een ander perspectief. Wethouder Herbert Raat pleitte er echter voor om niet op te geven, maar te blijven organiseren: 'Amstelveen mag geen spookstad worden.'  Aangezien de Bibliotheek Amstelland op het boekenfeest steeds aanwezig was met een programmaonderdeel waren plannen snel gesmeed; Jacobine en Gertrude Hoogendoorn van de bibliotheek bundelden hun krachten. Onder de nieuwe naam SPRANKEL gaan ze maar liefst drie evenementen organiseren op drie verschillende locaties. 

Foto Amstelveen
(Bron Jacobine van den Hoek - 2021)

Gertrude Hoogendoorn en Jacobine van den Hoek


'Met SPRANKEL willen we een bredere groep lezers aanspreken dan we al doen. Ouders van schoolgaande kinderen weten ons te vinden als het gaat om leesplezier voor hun kinderen.  Ook lezingen door auteurs of over specifieke thema’s trekken trouwe lezers aan, net als het Poëziecafé dat we samen met Venstra maandelijks organiseren. Maar we willen ook mensen die niet zo snel de weg naar de boekhandel of bibliotheek weten te vinden verrassen met mooie activiteiten.' - aldus Gertrude, manager Programmering en Educatie bij de Bibliotheek Amstelland. ‘Met SPRANKEL laten we zien dat lezen sociaal kan zijn, spannend en swingend.’ vult Jacobine aan. ‘Dat zijn de drie thema’s voor dit jaar.

In maart spreken Loes Wouterson Tommie Niessen over Kastanjehoven, waarin ervaringen van een jonge man in de zorg centraal staan. Niessen is landelijk bekend door zijn blogs, boeken en televisieoptredens en Wouterson is actrice en auteur. De avond wordt gestreamd vanuit de bibliotheek in samenwerking met Venstra. Lokale ervaringsdeskundige Antoinette Nguyen van Amstelring zal ook geïnterviewd worden.’

Het tweede event, op 25 juni 2021, is live in Openluchttheater Elsrijk tijdens de Week van het Spannende Boek. Thrillerauteur Jeroen Windmeijer spreekt dan over zijn laatste roman Het Isisgeheim. De avond voor de lezing organiseert de bibliotheek ook een Moordspel aan het Stadsplein.


Het derde, meest swingende event vindt eveneens live plaats op zaterdag 28 augustus in ANNA Amstelveen, in het traditionele Jazz in het dorp-weekend. Bestsellerauteur Alex Boogers, bekend en bekroond voor onder andere Alleen met de Goden is te gast en zal spreken over zijn liefde voor (jazz)muziek, boeken en schrijven. Alle live optredens (Openluchttheater Elsrijk en ANNA) worden omkleed met livemuziek. Woensdag 10 maart 2021, bibliotheek Amstelland. Aanvang 19.30 uur. Streaming: gratis. Vooraf aanmelden op https://amstelland.op-shop.nl/228/sprankelend-initiatief-voor-boekenliefhebbers-tommie-niessen-en-loes-wouterson-in-gesprek voor verkrijging link.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.