Bijgewerkt: 25 juli 2024

Documentaire in 8-delige serie 'Bushpiloten' op NPO 2

Nieuws -> Informatief

Bron: EO en MAF Nederland
07-07-2018

Piloot Marijn Goud en zijn vrouw Noortje verhuisden van Amsterdam naar Angola om daar hulp te bieden aan de lokale bevolking. De afgelopen maanden werden de verrichtingen van het gezin gevolgd door camera’s van de Evangelische Omroep, die in haar documentaireserie ‘Bushpiloten’ drie families portretteert die voor Mission Aviation Fellowship (MAF) over de grens werken. Gedreven door hun geloof in God en vol passie voor de luchtvaart leiden de piloten en hun gezinnen een bijzonder leven ver van thuisland Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto EO - 2018)

Piloot Marijn Goud en zijn vrouw Noortje met hun kinderen Judah en Salomé op het vliegveld voor hun Cessna 182 een aangepaste vliegtuig met een innovatieve SMA (SR305-230) turbomotor die Jet A1 kerosine gebruikt


In 2014 werden Marijn, Noortje en hun kinderen Judah en Salomé door Crossroads International Church in Amstelveen uitgezonden naar Angola. Hier werken ze voor MAF; de grootste ideële vliegtuigmaatschappij ter wereld. Elke vijf minuten stijgt ergens ter wereld een vliegtuig van MAF op. Wie zijn de piloten die huis en haard verlieten voor een leven in de bush? In de 8-delige serie maakt de kijker kennis met de familie Van Dijk in Papoea, de familie Bijkerk in Suriname en het gezin Goud in Angola. Waar piloten Pieter, Andy en Marijn zich bezighouden met medische safari’s en ambulancevluchten, dragen hun vrouwen en kinderen op andere wijze een steentje bij.Gezamenlijk verlangen. 'Ons gezamenlijk verlangen is om op een praktische en persoonlijke manier Gods liefde aan de mensen te laten zien' - vertellen Marijn en Noortje. Marijn doet dit als piloot en monteur, bijvoorbeeld door het uitvoeren van medische evacuaties, en Noortje gebruikt haar achtergrond als lerares. Ook houdt ze zich bezig met de geestelijke gezondheid van de lokale bevolking. Door gebed en bemoediging helpt ze mensen om dichterbij God te leven.

Turbulent. Uit de indrukwekkende beelden van ‘Bushpiloten’ blijkt dat roeping en avontuur hand-in-hand gaan. Het werk van de MAF-piloten is turbulent. Onvoorspelbaar weer, valwinden en de hoge luchtvochtigheid van het tropische klimaat maken vliegen in deze gebieden tot een flinke uitdaging. Opperste concentratie en eindeloos geduld zijn een must om veilig te kunnen landen op de korte, vaak onverzorgde landingsbanen.

Geloof in de praktijk. 'Bushpiloten vertelt de verhalen van moedige mensen, doorzetters, bevlogen maar ook buitengewoon creatief in alle obstakels die ze in hun werk tegenkomen', zegt EO-eindredacteur Erwin Hoffman. 'Het gaat hier om de beste piloten van de wereld.' MAF-directeur Adri van Geffen: 'Onze piloten brengen hun geloof in de praktijk door hun talent in te zetten op onherbergzame plaatsen over heel de wereld. Wij geloven dat niemand onbereikbaar is voor Gods liefde.' 'Bushpiloten’ is vanaf 7 juli 2018 elke zaterdag om 18.55 uur te zien op NPO 2. Het programma is een coproductie met MAF en werd geproduceerd door 'De Haaien'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.