Bijgewerkt: 22 juli 2024

Ding flof bips wordt uitgebreid

Nieuws -> Taal

Bron: Taalpost
05-01-2011

Het begon vorige week met een eenvoudige observatie op het weblog van de Taaladviesdienst. De schrijver meldde, dat sinds Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije en - sinds 1 januari 2011 - Estland zijn toegetreden tot de eurozone, het oude Nederlandse ezelsbruggetje ding flof bips (iedere letter is de eerste letter van een euroland: Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, enzovoort) niet meer volstaat. Kon daar geen alternatief voor komen?

Er stak een stormpje van media-aandacht op, en sindsdien zijn er ruim 800 reacties op de oproep gekomen met vele, vele suggesties. Het Genootschap Onze Taal heeft de vijf beste bij elkaar gezet: 'begin sf-films op cd's', 'cd, gsm of fles in bips', 'Cobi's sms: pin ff geld', 'sms ding flof biceps' en 'sms ff bondige clips'. Tot vrijdag 7 januari 2011 kunt u stemmen op het ezelsbruggetje van uw voorkeur.

Euro Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2008)

Het valutateken voor de euro (€) werd gepresenteerd door de Europese Commissie op 12 december 1996. Het is geïnspireerd op de Griekse letter epsilon en verwijst naar de eerste letter van het woord Europa


Ding flof bips?

Toen in 2002 de euro in 12 landen werd ingevoerd, bedacht Pim Gerrits van het reclamebureau Publicis daarvoor het ezelsbruggetje DING FLOF BIPS. In 2011 zijn we al vijf eurolanden verder: naast Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Italië, Portugal en Spanje betalen nu ook Slowakije, Slovenië, Malta, Cyprus en Estland met de euro.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.