Bijgewerkt: 29 maart 2024

Diefstal auto's en scooters sterk gestegen in 2010

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit
21-07-2010

In de eerste helft van 2010 werden 5.862 personenauto's gestolen. Dat zijn er bijna 400 meer, dan in de eerste helft van 2009, een stijging van 6,9%. Bij brom- en snorfietsen steeg het aantal diefstallen zelfs met ruim 1.600, een stijging van maar liefst 25,3%. Dit blijkt uit cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) vandaag publiceerde.

Diefstal Amstelveen
(Bron SVC - 2010)

Kaart van Nederland met de gestolen voertuigen tussen januari en juni 2010. De meeste voertuigen- 2553- werden in de regio Amsterdam-Amstelland ontvreemd


Personenauto’s

In de afgelopen jaren daalde het aantal diefstallen van personenauto’s, in totaal met meer dan 50%. Sinds eind 2009 is aan die daling een eind gekomen: in april rapporteerde AVc al een opmerkelijke stijging van het aantal jonge gestolen auto’s. Het aantal diefstallen loopt verder op. In de categorie jonge auto’s (0 t/m 3 jaar oud) is het aantal diefstallen van de merken Toyota, Volvo en Volkswagen met 50 tot 75 procent gestegen.

Per merk is het diefstalrisico verschillend. Van alle merken samen werden 7 auto’s per 10.000 gestolen (0,07%). Bij de merken Volkswagen en Audi was het diefstalrisico 17 per 10.000, bij Mercedes, BMW en SEAT 10 per 10.000. Van deze meest gestolen jonge auto’s wordt slechts circa 35% teruggevonden. Bij de oudere gestolen auto’s ligt dit percentage boven de 60%.

Alle personenauto’s hebben een elektronische beveiliging tegen diefstal: de startonderbreker. Criminele organisaties zijn steeds vaker in staat deze beveiliging te kraken. Ook worden steeds vaker sleutels gekopieerd.

AVc overlegt met importeurs over mogelijkheden tot verbetering van de beveiliging. Voertuigbezitters wordt aangeraden hun auto te laten voorzien van een goedgekeurd alarm- of voertuigvolgsysteem. Ook het gebruik van extra stuursloten wordt aangeraden om diefstal te voorkomen.

Bromfietsen

Het gemiddelde diefstalrisico van brom- en snorfietsen was in het eerste halfjaar 0,7 diefstallen per 100 bromfietsen. Vooral de merken Piaggio en Beta zijn met 2 diefstallen per 100 erg diefstalgevoelig, gevolgd door Gilera met 1,3 diefstallen per 100. Van de in totaal 7.402 gestolen bromfietsen werden er 1.658 teruggevonden; dat is slechts 22,4%.

Veel bromfietsen worden gestolen door ze in een busje of op een aanhangwagen te zetten. Berijders kunnen dit voorkomen door hun bromfiets niet alleen op slot te zetten, maar ook met een goed slot aan een vast object vast te maken.

Vaak worden de gestolen bromfietsen met een valse identiteit, of in onderdelen verkocht via internet. AVc adviseert kopers geen bromfiets te kopen, waarvan de papieren niet compleet zijn, of waar met het framenummer is geknoeid. Ook wordt aanbevolen een kopie te maken van een identiteitsdocument van de verkoper.

Overige voertuigen

De diefstal van bedrijfsvoertuigen was in 2010 ongeveer even hoog als in 2009. Er werden in het afgelopen halfjaar 1.215 lichte en 112 zware bedrijfsauto’s gestolen. Het aantal diefstallen van motorfietsen daalde met 8,6% van 961 naar 878. Het aantal gestolen aanhangwagens steeg met 63 stuks naar 381 diefstallen. Diefstal van caravans steeg met 20% naar 48. (Bron van de cijfers: RDW)

Een voertuig tracking?

Een voertuig tracking systeem combineert de installatie van een elektronisch apparaat in een voertuig, of wagenpark, met speciaal ontworpen software. De eigenaar, of een derde partij is in staat de locatie bijhouden van het voertuig, verzamelt de gegevens in het proces. Moderne voertuig tracking systemen worden vaak gebruiken GPS of GLONASS-technologie voor het lokaliseren van het voertuig, maar ook andere vormen van automatische voertuig localisatie-technologie kan ook gebruikt worden.

De voertuig informatie kan worden bekeken op de speciale elektronische kaarten op het internet, of via een gespecialiseerde software. Stedelijke autoriteiten van het openbaar vervoer zijn steeds vaker gebruikers van het voertuig tracking systemen, vooral in de grote steden.

Actief versus passief volgen

Er bestaan verschillende soorten voertuig tracking apparaten . Meestal worden ze ingedeeld als 'Passief' en 'Actief'. 'Passieve' apparaten slaan de GPS-locatie, snelheid, richting en soms een gebeurtenis, als een toets aan / uit wordt gebruikt, de deur geopend / gesloten. Zodra het voertuig weer op een vooraf bepaald punt staat, wordt het apparaat verwijderd en de gegevens gedownload naar een computer voor evaluatie.

Passieve systemen hebben een automatische download functie en de overdracht van de gegevens gebeurt via een draadloos verbinding. 'Actieve' apparaten verzamelen ook dezelfde informatie, maar meestal de gegevens in real-time via cellulaire netwerken of satelliet naar een computer of datacenter sturen voor evaluatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.