Bijgewerkt: 29 september 2023

De wintertijd van 2018 begint

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/EC
27-10-2018

Wintertijd instellen. Wij doen het al 38-jaar lang en ongeveer 70 landen wereldwijd, verzetten twee keer per jaar de klok. In het laatste weekend van oktober, in de nacht van zaterdag 27- zondag 28 oktober 2018 worden in de Europese Unie de klokken één uur achteruit ingesteld, van 03:00 naar 02:00 uur. De zomertijd begint in de nacht van zaterdag 30 maart 2019 op zondag 31 maart 2019, maar daar moeten we dus nog 154 dagen op wachten.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2018)

Terugdraaien van de klok op zondagochtend 28 oktober 2018 van 3 uur naar 2 uur


Het standpunt van de Europese Commissie: 'Volgens de huidige zomertijdregeling in de EU moet de klok twee keer per jaar worden verzet om rekening te houden met de tijdstippen waarop de zon opkomt en ondergaat, om zo beter te profiteren van het beschikbare daglicht. De meeste EU-landen doen dat al lang, sommige sinds de Eerste of Tweede Wereldoorlog, andere sinds de oliecrisis in de jaren 1970. Oorspronkelijk werd de zomertijd vooral ingevoerd om energie te sparen. Maar er waren ook andere redenen, zoals verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding (je kunt meer doen als het 's avonds langer licht is) of gewoon om aan te sluiten bij de buurlanden of belangrijke handelspartners.'

'De eerste afspraken over de zomertijd op EU-niveau dateren van de jaren 1980 en liggen momenteel vast in Richtlijn 2000/84/EG. In die richtlijn staat dat de EU-landen moeten overschakelen op de zomertijd op de laatste zondag van maart, en weer terug moeten gaan naar de wintertijd op de laatste zondag van oktober. Met die wetgeving wilde de EU de bestaande nationale zomertijdregelingen, die nogal uiteenliepen, harmoniseren, zodat alle landen in de interne markt voortaan op hetzelfde moment de klok zouden verzetten. Sommige lidstaten hebben de zomertijd onlangs schriftelijk bij de Commissie aan de orde gesteld. Zo heeft Finland gevraagd om de tweejaarlijkse tijdsverandering af te schaffen, en Litouwen om het huidige systeem beter af te stemmen op regionale en geografische verschillen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.