Bijgewerkt: 22 mei 2022

De verschijning van de Driekoningen op zaterdag 6 januari 2018

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb/Wikipedia
02-01-2018

Epifanie, ook Theofanie, of Drie Koningendag is een christelijke feestdag die de openbaring van God als Jezus Christus viert. In het Westers christendom herdenkt het feest voornamelijk (maar niet alleen) het bezoek van de Magi aan het Christuskind en daarmee Jezus' fysieke manifestatie aan de niet-Joden. Bovendien initieert het feest van de Epifanie, in sommige westerse christelijke denominaties, ook het liturgische seizoen van Epiphanytide. Oosterse christenen, daarentegen, herdenken de doop van Jezus aan beide zijden van de Jordaan, gezien als zijn manifestatie aan de wereld als de Zoon van God. Qasr el Yahud in de Westelijke Jordaanoever, en Al-Maghtas in Jordanië op de oostelijke oever, Al-Maghtas wordt beschouwd als de oorspronkelijke plaats van de doop van Jezus en het ambt van Johannes de Doper.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2018)

Caspar, Melchior en Balthasar: de Drie KoningenDriekoningen, Epifanie of Openbaring van de Heer (Solemnitas Epiphaniae Domini in het Latijn), waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden. Waarschijnlijk wordt hier gezinspeeld op het visioen van Bileam, de ziener in Moab die een ster uit Jacob zag opkomen (Numeri 24:17).

De drie wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin, maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia/Google Art Project - 2018)

'De aanbidding van de Magi' - door Sir Edward Coley Coley Burne-Jones, 1e Baronet lid van de Royal Academy of Arts (1833 - 1898) was een Brits kunstenaar en ontwerper die nauw verbonden was met de latere fase van de Pre- Raphaëlitische bewegingHet woord Epiphany is van Koine Grieks (Hellenistische bovenregionale taal) ἐπιφάνεια, epiphaneia, betekent manifestatie, of de verschijning. In het klassieke Grieks werd het gebruikt van het verschijnen van de dageraad, van een vijand in de oorlog, maar vooral van een manifestatie van een godheid op een aanbidder (a theofanie). In de Septuaginta het woord wordt gebruikt van een manifestatie van de God van Israël (2 Makkabeeën 15:27). In het Nieuwe Testament wordt het woord in 2 Timotheüs 1:10 tot hetzij verwijzen naar de geboorte van Christus, of zijn verschijning na zijn opstanding en vijf keer te verwijzen naar zijn wederkomst.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.