Bijgewerkt: 1 maart 2024

De verdiepte aanleg van A9 bij Amstelveen start in 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijkswaterstaat
27-02-2019

Het tracébesluit weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere 2017 is onherroepelijk. Rijkswaterstaat kan aan de slag met de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht. Met de uitspraak van de Raad van State over het project is op 27 februari 2019 het tracébesluit onherroepelijk geworden. In het besluit staan de plannen voor de wegverbreding en verdiepte aanleg van de A9 bij Amstelveen. Het werk start in 2020 en is klaar in 2026. Minister Van Nieuwenhuizen: 'Mooi dat we van start kunnen met dit deel van de A9. We zorgen ervoor dat het verkeer in deze drukke regio beter kan doorrijden en we verbeteren de kwaliteit van de leefomgeving.'

Foto Amstelveen
(Bron Rijkswaterstaat - 2019)

Artist impression van de toekomstige situatie van de A9 bij het Oude Dorp van Amstelveen vanuit vogelvluchtperspectief


Verdiepte aanleg en maatregelen tegen geluidshinder. Tegen het Tracébesluit 2017 waren bij de Raad van State zeven beroepen ingediend, waarvan er drie later zijn ingetrokken en één niet-ontvankelijk is verklaard. De resterende drie beroepen zijn vandaag door de Raad van State ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. Rijkswaterstaat start in 2020 met het verbreden van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht naar vier rijstroken per rijrichting en een wisselbaan. Bij Amstelveen wordt de A9 over een lengte van 1,3 kilometer verdiept aangelegd, met drie overkappingen om te zorgen dat minder overlast wordt ervaren van de weg: één ter hoogte van het Oude Dorp, één ter hoogte van het Stadshart en één ter hoogte van het Bovenlandpad (nu nog de Kloostunnel). Daarnaast zijn geluidsmaatregelen geoptimaliseerd, zo wordt er in totaal 14 kilometer aan geluidsschermen geplaatst.

Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Rijkswaterstaat verbreedt tussen Schiphol, Amsterdam en Almere de drukke snelwegen met één of meer rijstroken. Hierdoor verbetert de doorstroming en daarmee de bereikbaarheid van de noordelijke Randstad. Ook wordt de leefbaarheid in de omgeving vergroot, door een goede inpassing van de weg in het landschap en het toepassen van diverse geluidmaatregelen. Het programma bestaat uit vijf projecten: A10-Oost/A1 Diemen, A1/A6 Diemen – Almere Havendreef, A9 Holendrecht – Diemen (Gaasperdammerweg), A6 Almere Havendreef – Almere Buiten-Oost en A9 Badhoevedorp – Holendrecht. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Rijkswaterstaat.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.