Bijgewerkt: 18 oktober 2021

De transparantie bij koop en verkoop van een woning is ver te zoeken

Nieuws ->

Bron: Vereniging Eigen Huis
30-06-2021

Door een schrijnend gebrek aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. Dit concludeert Vereniging Eigen Huis na analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Minister Ollongren moet met makelaarsorganisaties afspraken maken om de misstanden uit te roeien.  

Verkoopmakelaars zien kopers zonder aankoopmakelaar vaak niet staan. Afspraken voor een bezichtiging zijn dan nauwelijks te maken en biedingen worden soms niet eens doorgegeven aan de verkoper. Makelaars wisselen onderling informatie uit over biedingen, spelen kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Kopers die een voorbehoud opnemen van financiering of van bouwkundig onderzoek worden buitenspel gezet. En mondelinge akkoorden over de koopprijs blijken in de praktijk weinig waard. Dit is de strekking van het leeuwendeel van de ruim 600 ervaringen die consumenten deelden op het meldpunt. 

Foto Amstelveen
(Bron VEH - 2021)

Cindy van de Velde-Kremer algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis


Zorgwekkend beeld. De meldingen tonen een zorgwekkend beeld van de verkooppraktijken op de overspannen woningmarkt. Door de grote vraag naar woningen en het schaarse aanbod, trekt vrijwel elk te koop staand huis veel belangstelling. Van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn. Dat is vaak niet het geval, zo blijkt uit de ervaringen van veel kopers.

'Makelaars zijn aan weinig regels gebonden. Tussen wat kan en mag bestaat een groot grijs gebied waarin te veel makelaars hun eigen gang gaan. Dat komt omdat ze een cruciale informatievoorsprong hebben en het verkoopproces zo kunnen sturen. Die machtspositie bestond altijd al, maar op de overspannen woningmarkt komen steeds meer consumenten daar op een vervelende manier achter' -zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Dwing regelgeving desnoods af. Volgens Vereniging Eigen Huis is het bezichtigings- en biedproces vaak schimmig. Het proces moet veel transparanter en controleerbaar worden. Ook moeten er duidelijke regels komen voor de makelaardij. Kopers, verkopers en makelaars hebben daar allemaal baat bij. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet met de makelaars daarover in gesprek gaan en desnoods hun medewerking aan betere regelgeving en scherpere gedragscodes afdwingen, vindt Vereniging Eigen Huis. 'Pas dan wordt het verkoopproces van een woning helder en inzichtelijk en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. De gesloten ons-kent-ons-cultuur onder makelaars, waarin ze elkaar de woningen en de klanten toeschuiven en consumenten cruciale informatie onthouden, kan echt niet meer' - zegt Kremer

Geen bewijs voor claim makelaarsorganisaties. Volgens de grootste makelaarsorganisatie NVM worden de problemen vrijwel uitsluitend veroorzaakt door niet-gecertificeerde makelaars die bij geen van de makelaarsorganisaties zijn aangesloten. Daar blijkt uit het meldpunt niets van. In bijna 90% van de meldingen waarin een makelaar bij naam wordt genoemd, gaat het om een die bij een van de brancheorganisaties is aangesloten. Het beroep van makelaar weer tot een beschermde titel verheffen, zoals de NVM oppert, lost volgens Vereniging Eigen Huis het probleem dan ook niet op. 'Iedere makelaar zou zich verplicht moeten voelen zijn zorgplicht zo optimaal mogelijk in te vullen. Ook daarom zijn duidelijke regelgeving en aangescherpte gedragscodes absoluut noodzakelijk' - aldus Kremer.

Over het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Vereniging Eigen Huis ontving in de afgelopen anderhalf jaar steeds meer klachten van leden die zich oneerlijk behandeld voelden bij de koop of verkoop van een woning. Om de problematiek in kaart te brengen, opende de vereniging op 31 maart 2021 het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Op de website kunnen consumenten vertrouwelijk en desgewenst anoniem hun verhaal doen.

Meer informatie: > Bekijk de resultaten van het meldpunt > Lees de brief van Vereniging Eigen Huis aan minister Ollongren > Bekijk de analyse van de meldingen over oneerlijke biedingspraktijkenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.