Bijgewerkt: 15 april 2021

De tarieven van het Openbaar Vervoer zullen in 2019 stijgen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vervoerregio Amsterdam
15-11-2018

Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft de OV-tarieven voor 2019 in de concessiegebieden Amsterdam, Amstelland-Meerlanden, Zaanstreek en Waterland vastgesteld. De verhoging van het lage BTW-tarief van 6% naar 9% zorgt voor een grotere stijging van de tarieven dan voorgaande jaren.

Landelijke BTW-verhoging. De landelijke tariefindex voor prijsstijgingen in het openbaar vervoer in 2019 is 5,75%. Dit betekent dat vervoerders moeten zorgen dat hun tarieven gemiddeld niet meer stijgen dan die 5,75%. Dit ligt fors boven de verwachte inflatie voor 2019. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat het lage BTW-tarief volgend jaar van 6% naar 9% stijgt. Openbaar vervoer valt onder het lage BTW-tarief. Het landelijke basistarief per rit wordt € 0,96 (€ 0,90 in 2018) voor vol tarief-reizen en € 0,63 (€ 0,59 in 2018) voor reductie-tarief reizen.

Abonnementen en gezamenlijke kaart. De prijzen voor abonnementen bij vervoerders in de Vervoerregio stijgen met ongeveer 5,75%. Met deze gemeenschappelijke abonnementen kan worden gereisd met verschillende vervoerders. De prijs voor het losse kaartje waarmee de reiziger 1,5 uur bij Connexxion, EBS en GVB in de Vervoerregio kan reizen gaat omhoog van € 6 naar € 6,50.

Tarieven Amsterdam. In de concessie Amsterdam bij vervoerder GVB wordt het kilometertarief voor reizen op saldo met de OV-chipkaart € 0,162. In combinatie met de stijging van het basistarief zorgt dat voor een stijging van de gemiddelde reisprijs met 5,6% (ten opzichte van 2018). GVB kiest ervoor om de tarieven voor de eigen kaarten, zoals uurskaarten en dagkaarten, iets meer in prijs te verhogen zodat de stijging van het kilometertarief relatief beperkt kan blijven. GVB gaat komend jaar, net als in 2018, reizen met de persoonlijke OV-chipkaart voor kinderen stimuleren door deze doelgroep een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze kaart.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Openbaar vervoer kaartverkoop- en oplaadautomaat van GVB in tramhalte Zonnestein. Naast de automaat staat er ook een apparaat, waarmee de reizigers hun OV-chipkaart kunnen laten uitlezen, in- en uitloggen van het systeem


Tarieven Amstelland-Meerlanden en Zaanstreek en Waterland. In de streekconcessies wordt het kilometertarief € 0,166. Dit zorgt er in combinatie met de stijging van het basistarief voor dat de gemiddelde reis op saldo met de OV-chipkaart met 6,9% stijgt, ten opzichte van 2018. Vervoerders Connexxion en EBS kiezen ervoor om de tarieven voor diverse eigen kaartsoorten, zoals kinderkaarten en dagkaarten, niet te verhogen. In Amstelland-Meerlanden wordt nu ook een dagkaart geïntroduceerd, die € 11,50 gaat kosten. Dit is gelijk aan de prijs voor de dagkaart die in 2018 al in de Zaanstreek werd gebruikt. Gemiddeld stijgen de prijzen ook in deze concessies met 5,75%.

GVB? GVB (voorheen afkorting voor: Gemeentevervoersbedrijf) is een Nederlands openbaarvervoerbedrijf en verzorgt het openbaar vervoer in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Weesp en het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende Duivendrecht. Daarnaast exploiteert het drie lijnen in Amstelveen, drie lijnen in de Haarlemmermeer en veren over het IJ en het Noordzeekanaal.

De opdrachtgever van het GVB is sinds 1 januari 2006 de Stadsregio Amsterdam (SRA) (voorheen het Regionaal Orgaan Amsterdam, ROA). Sinds 1 januari 2017 heet dit de Vervoerregio Amsterdam. Op 26 augustus 2010 werd bekendgemaakt dat GVB ook in de periode 2012-2017 de concessie behoudt. Deze concessie is onderhands gegund. De volgende aanbesteding zal niet meer onderhands gegund mogen worden. Hierdoor hebben alle vervoerbedrijven kans om het vervoer van het GVB te mogen overnemen. Daarna is er echter nieuwe wetgeving gekomen, waarin staat dat inbesteding weer mag. In 2014 werd de concessie verlengd tot 2024. Inbesteding? Decentrale overheden kunnen binnen publiek-publieke samenwerkingsstructuren aan (gelieerde) publieke organisaties of binnen hun eigen organisatie opdrachten vergeven.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.