Bijgewerkt: 25 april 2024

De sociale verschillen tussen de gemeenten worden te groot

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
10-12-2014

Het Kabinet Rutte moet ervoor zorgen, dat mensen met een beperking in alle gemeenten in Nederland aangepast werk kunnen doen. Als het kabinet nu niet ingrijpt, worden de verschillen tussen gemeenten te groot. Die oproep doet de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) op de dag, dat de politiek in Den Haag praat over werkgelegenheid voor mensen met een beperking.

,,We zien nu al dat sommige gemeenten én bedrijven zoals Unilever plannen maken om werk voor mensen met een beperking te schrappen. Terwijl gemeenten en het bedrijfsleven wel hebben toegezegd, dat zij voor werk voor deze groep gaan zorgen. Het is goed, dat de quotumwet er komt als stok achter de deur, maar het kabinet moet gemeenten en bedrijven die asociale keuzes maken nu al harder aanspreken op hun verantwoordelijkheid'', aldus Leo Hartveld uit het FNV-bestuur.

Foto Amstelveen
(Foto Rebke Klokke, FNV - 2010)

Leo Hartveld, penningmeester van FNV


Vanaf 2015 krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheid om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt in het sociaal akkoord. Bijvoorbeeld de afspraak, dat bedrijven en gemeenten voor 125.000 banen moeten zorgen. Er zijn zat gemeenten die zich aan hun woord houden. Kijk bijvoorbeeld naar Apeldoorn. Daar zijn zowel goede afspraken gemaakt voor mensen die in de sociale werkvoorziening werken, als voor de mensen met een beperking die graag aan de slag willen. ,,Wat in Apeldoorn kan, kan ook in de rest van Nederland. We moeten niet willen, dat mensen met een handicap straks moeten verhuizen, omdat ze toevallig in een gemeente wonen die asociale keuzes maakt'', aldus Hartveld.

De FNV krijgt meldingen binnen, dat sommige gemeenten zich niet aan de afspraken houden. Zo willen Amstelveen en gemeenten Haarlemmermeer een sociale werkvoorziening sluiten, die bekend staat, als een van de beste SW-bedrijven van het land. Hierdoor is de toekomst voor alle 550 werknemers heel onzeker geworden. Ook zijn er gemeenten die weigeren om de tijdelijke contracten van medewerkers in de sociale werkvoorziening te verlengen, zoals Meppel en Stadskanaal.

Terwijl zij daar wel geld voor krijgen, ook de komende jaren. De quotumwet moet ervoor zorgen, dat er extra druk komt op gemeenten en bedrijven om zich aan de sociale afspraken te houden. De FNV dringt eveneens aan op eerder ingrijpen van de politiek. ,,De beperking van mensen, die blijft. Dus hun werk moet ook blijven. De Haagse politiek moet nu al gemeenten die asociale plannen hebben aan hun woord houden, voor het te laat is'', aldus Hartveld.

Ook Unilever moet zich aan de baanafspraken houden. De multinational wil verpakkingswerk naar Polen verhuizen, waardoor mensen met een beperking in Almere en Hilversum hun baan dreigen te verliezen. ,,Unilever heeft de mond vol van duurzaamheid, maar als het erop aankomt gaat het alleen maar om geld, geld, geld'', aldus Hartveld.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.