Bijgewerkt: 27 september 2023

De provincie NH is op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koning

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland
04-06-2018

Wie wil jij dat jouw commissaris van de Koning wordt? De provincie Noord-Holland gaat op zoek naar een nieuwe commissaris van de Koning (cdK). Wat voor persoon moet dat zijn? Welke eigenschappen zijn belangrijk voor de nieuwe commissaris? Deze maand kunnen Noord-Hollanders daarover meepraten op de website van de provincie. Moet het iemand zijn die veel ervaring in de politiek heeft, iemand die betrokken en gemakkelijk te bereiken is? Iemand die duidelijk is? Iemand die dicht bij de inwoners van Noord-Holland staat? Alle Noord-Hollanders kunnen daarover een online enquête invullen. Provinciale Staten gebruiken de uitkomsten van deze enquête bij het opstellen van de profielschets die in de uiteindelijke vacature voor de nieuwe commissaris van de Koning komt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het paviljoen Welgelegen aan de Haarlemmerhout in Haarlem waar het kantoor van de commissaris van de Koning is gevestigd. Het paviljoen Welgelegen kun je niet missen, want als je in Haarlem binnenrijdt, zie je het prachtige gebouw op de hoek van de Dreef al staan. In opdracht van de rijke Amerikaans/Amsterdamse bankier Henry Hope werd het buitenverblijf in 1789 voltooid. De bankier gebruikte het pand vooral om zijn kunstcollectie te laten bewonderen


Noord-Hollanders kunnen tot en met 1 juli 2018 meepraten over hun nieuwe commissaris. Op deze website staat informatie over de rollen en taken van een commissaris. Hier kunnen Noord-Hollanders ook laten weten aan welke eigenschappen zij de voorkeur geven. Moet de cdK de weg weten in politiek Den Haag en Brussel of eerder goed weten wat er speelt in heel Noord-Holland? Is eerlijk en duidelijk zijn belangrijk of liever diplomatiek en bedachtzaam. Moet de cdK juist open staan voor veranderingen of vooral een stabiele factor zijn? Daarnaast kunnen inwoners van Noord-Holland in een open vraag aangeven welke eigenschappen en vaardigheden zij nog meer belangrijk vinden. 20 inzenders maken kans om als gast van Provinciale Staten aanwezig te zijn bij de officiële installatie van de nieuwe commissaris.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

De zaal van de Gedeputeerde Staten in het paviljoen Welgelegen in Haarlem


Ideeën van Noord-Holland voor de profielschets. De huidige commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, legt zijn functie begin 2019 neer. Provinciale Staten van Noord-Holland maken een profielschets voor de nieuwe commissaris van de Koning. Dat is een overzicht van eigenschappen en ervaringen die de basis vormen voor de vacature. Om dat zorgvuldig te doen, maken zij graag gebruik van de ideeën van Noord-Hollanders. In september bieden zij de concept-profielschets aan Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. Daarna stelt de minister de vacature open. De planning is dat Noord-Holland begin 2019 een nieuwe commissaris van de Koning heeft.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.